Избора на пчелна майка

Избора на пчелна майка

13/10/2018 Off By martha

Пчелите са доста полезни за природата като цяло. Ако не бяха те нямаше да имаме мед, който е изключително полезен за нас. Аз лично не желая да живея в такъв свят. Някога запитвали ли сте се как така една единствена пчела ръководи всичко?

Почти всички пчели в кошера са женски и те правят реално всичко – строене на кошера, почистване и събиране на нектар. Животите им са толкова ангажиращи, че през зимата работниците живеят от 4 до 9 месеца, но в по-тежкия летен сезон родените могат да живеят по около 6 седмици преди да умрат от преумора. Историята не е по добра за мъжките индивиди. Те буквално се мотаят из кошера в очакване да се чифтосат с пчелната майка през лятото или биват изгонени да умрат през есента.

Пчелната майка е естествено най-специалната и има само една на кошер. Тя може да живее до 5 години и може да снесе до 2000 яйца в един ден.  Дължи своите супер сили на горчива, богата на протеини секреция наречена пчелно млечице. Поради дългият им живот, рядко се налага да се замени пчелната майка, но се случва тя да реши да напусне кошера, при което трябва да се намери заместник бързо. Избира се ларва на още неродена пчела, която почват да хранят с пчелно млечице. Около третият ден, работниците ще изберат още 3 ларви, които също ще хранят с млечицето. Тази диета им позволява да развият по сложни тела. Това е причината те да имат яйчници, за разлика от всички останали. Която пчелна майка се събуди първа ще търси и ще намери останалите и ще ги убие, за да не и заемат позицията, но ако няколко се събудят едновременно ще се бият до смърт.

Като цяло мисля, че можем спокойно да кажем, че пчелите са доста брутални, особено като става дума за методите им, но път правят чудесен мед, така че мисля, че можем да им простим.

 

Автор: Мартина С. Попова