Извинете, колко е часът?

Извинете, колко е часът?

01/11/2018 Off By djani

Отговорът на този въпрос в съвремието е елементарен, но нещата не са стояли точно така за хората в далечното минало. Ако  някой ме попита кое е най-недостъпното, неуловимо и мистично нещо, вероятно ще отговоря- Времето. Може би и вие сте се замисляли над това. В тази статия ще проследим дългите опити на човечеството да доминира над него, създавайки например календар и най-вече часовникът. Хайде да се поровим в пътят му.

Около 4000г. пр.Хр. Египтяните  “открили”, че Слънцето изгрява и залязва в определен ред всеки ден. Използвайки това, „откритие” , успели да измислят слънчевия часовник. Времето се изчислявало, като се разглеждала дължината на сянката, образувана от обект, стоящ перпендикулярно на слънцето. Разбира се, слънчевият часовник имал сериозен недостатък.

След залез слънце, часовникът нямало как да функционира

Тогава, древните египтяни си напрегнали мозъците и  изобретили часовниковата чашка и водния часовник.

Най-прецизните уреди за измерване на времето тогава били  водните часовници (наречени още клепсидра). Един такъв е намерен в гроба на египетския фараон Аменхотеп I (1525 – 1504 пр.н.е.). Те можели да отчитат времето дори през нощта, но имали недостатък. Изисквало се намесата на човек да регулира изтичането на водата. Древните гърци редовно са записвали всички астрономически наблюдения с възможно най-точно отчитане на времето. Арабските инженери направили няколко подобрения на водния часовник по време на Средновековието

През 11в. китайците изобретяват първия механичен часовник със спусков механизъм.

Пясъчнияте часовници използвали струята на пясъка за отчитане на времето. Най-широка употреба намерили в навигацията Фернандо Магелан използва 18 от тях на всеки кораб при околосветските си пътешествия (1522 г.). Ароматизирани пръчки и свещи често били използвани в църкви навсякъде по света за отчитане на времето. В манастирите в Европа по време на средновековието се използвали  водни и механични часовници. Голям напредък и значително подобрена прецизност бележат устройствата, изобретени от Галилео Галилей и особено Кристиан Хюйгенс, който измислил  часовникът с махало.

В миналото всеки час е отбелязван с някакъв звуков сигнал, обикновено камбани, които звънят толкова пъти, колкото е часа.

1524г. е годината, в която когато германецът Питър Хенлиен, произвежда първия механичен часовник в историята. През 1550г. броят на механичните часовници в света се е увеличил огромно. Повечето произведени часовници били немски и френски.

През 1575 г.  се появяват шведски и британски производители. През 1656г. се произвежда първият часовник с махало.

През 1761г. часовникът на Джон Харисън е изоставал само 0,02 секунди на ден. Той бил възнаграден с 10 милиона долара. За първи път през 1800г. е направен джобен часовник.

В Америка през 1850г. за пръв е открита мащабна фабрика за производство на часовници. На всеки кръгъл час се е възпроизвеждал някакъв звуков сигнал от камбана или звънец, който се повтаря толкова пъти, колкото е часът. През 20 в. основен производител на прецизни механични часовници става Швейцария. Ролята на швейцарските фирми се засилва по време и след Втората  световна война, когато другите им конкуренти са заети с производство на военна продукция. През 50-те години на 20 в., Швейцария държи над 50% от пазара на ръчни часовници. В Япония фирма „Сейко”, която произвежда часовници от 90-те години на 19 век, след Втората световна война започва да  конкурира Швейцария на пазарите.

До 1970 г. „Сейко” става най-голямата компания в света за производство на часовници, произвеждайки  един от най-престижните модели. Това е и компанията, която първа успява да отговори на предизвикателствата с новата ера на електрониката. Съвременните часовници стават все по-функционални и в никакъв случай не отразяват само и единствено точния час.

И за десерт оставих един факт, който ще накара много българи да се гордеят. Напоследък имаме все по-голяма нужда от това.

Знаете ли  кой е изобретил първият в света електронен часовник? Правилният отговор е – българин. Петър Петров е българският изобретател, който е признат и награждаван в Америка, но в България е обявен за ,,народен враг“ от комунистическия режим.

Времето, тази неуловима субстанция. Физици, астрономи, учени са се опитвали да го овладеят, прогнозират, изучат… Времето ще покаже някой ден на човечеството дали сме успели.

А’е, че бързам, нямам време…

Източник- Уикипедия

Източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани