Истината за Клеопатра

Истината за Клеопатра

31/10/2018 Off By martha

Клеопатра е египетския владетел, чийто високо профилни афери унищожили двама от най-великите римски генерали и заедно с тях закопали великия Рим.

Дали?

Както всички знаем, историята се пише от победителите. Понякога е трудно да разберем противоположната страна, която често е представена като врага на народа. Много неща за Клеопатра не са точни или са изцяло изопачени да представят Рим като жертвата. Това, което историците по това време не са отчели е, че Клеопатра е владетеля, който донесъл почти 22 години стабилност и просперитет на Египет.

Клеопатра VII живяла през I век пр. Хр. и е била последна от династията Птолемей – гръцко семейство, което я прави гъркиня, не египтянка. Съществува един единствен бюст на Клеопатра, която доста очевадно изопачава гръцките й черти.

Тя е властвала в Александрия заедно с брат й, но той я изгонил от Египет и поел владетелството в свои ръце. Бащата им набрал голям брой дългове към Рим. Безразсъдно, брата на Клеопатра обезглавил римски генерал, който търсил подслон в Египет след гражданската война в Рим. Цезар, като наказание, настоявал Египет да си изплати дълговете. Клеопатра успяла да убеди Цезар да не прекъсва дългогодишната връзка с Египет, но на всичкото отгоре го убедила да я възобнови като владетел на Египет.

Тя наистина е била убедителна и привлекателна, но не само с външен вид както Холивуд я представя. Тя командвала армии на 22 годишна възраст, говорила на няколко езика и била обучена в града с най-престижната библиотека в света – Александрия. Тя не е държала Цезар да се излежава в лукс докато Рим е имал нужда от него – той сам бил запленен от културата на Египет както много преди него. След като се завърнал в Рим подобрил начина на живот с промени в законите.

Но нали точно това е довело до убийството му?

Клеопатра е нямала нищо общо със странните практики на римляните. Нейната работа е да владее Египет и да предостави на поданиците си най-добрите условия за живот, което тя умело направила – стабилизирала икономиката, управлявала огромната бюрокрация и сравнително намалила корупцията. Когато сухия сезон дошъл в Египет, тя отворила вратите на кралските хамбари за жителите и наложила такса, докато междувременно поддържайки стабилността на кралството. Нямало е нито един бунт през нейното властване.

По-голямата част изкуство и описания за Клеопатра се появили дълго след нейния живот, както и повечето неща написани за нея. Странно е как тя била сложена като злото, което унищожило Цезар, а след него и Марк Антоний, но никой не е взел под внимание безбройните им други афери. Съществуват толкова много стереотипи и слухове за нейния живот, че може би никога няма да разберем цялата истина, но е важно да се вгледаме в детайлите, тъй като те казват много повече от колко си мислим.

 

Автор: Мартина С. Попова