Истинският Дракула – Влад III Цепеш – Част II

Истинският Дракула – Влад III Цепеш – Част II

17/11/2018 Off By martha

За да задържи тронът, Влад Цепеш е трябвало да се отърве от болярите. Те били виновни за смъртта на баща му, което направило проблема по-личен. Дворецът Потлог съдържа ужасяващи тайни сред руините си. Тук Влад показал безмилостността си, като през 1457г. поканва всички боляри под покрива си за вечеря. Убива 500 от тях и ги набучва на колове пред двореца. Това бил ужасяващ начин за убийство дори за стандартите на онова време, но било любимият му метод. Смъртта била изключително мъчителна и бавна.

Малкото останали той заточава да построят истинският замък на Дракула – замък Поенари. Избрал скала над реката Арджеш. Намирала се на границата между Влашко и Трансилвания, а пътят до замъка бил толкова стръмен, че било невъзможно за превземане. Строежа бил изключително труден и много умрели в процеса. Въпреки това замъка бил построен за отрицателно време.

След премахването на болярите, Влад преминал към екзекуцията на стари познати – саксонските търговци. Заради тяхното богатство те притежавали власт, която застрашавала управлението му. Те подкрепяли негов враг и е трябвало да се справи с тях бързо. Стратегически, тъй като израснал там той знаел слабите места в неразрушимата защита.  Нападнал през нощта, първо покрайнините преди да могат да се покрият зад дебелите стени. Атаката на града вдъхновила едно от най-познатите изображения на Влад – гора от хора набучени на колове докато той си хапва и ги наблюдава. От тук произлизат много от слуховете, че ядял хора или пиел кръвта им. Всъщност изображението е тогавашната версия на пропаганда от неговите врагове.

Да, той изваял името си в историята с невиждана жестокост, но толкова преди него били убити от собственият си народ, неговият баща също. Той се заклел, че никога няма да остави някой друг да владее неговите хора и използвал всичко, за да направи това истина. Неговият нрав вдъхновил и най-известният злодей – вампирът Дракула. Той е считан за успешен и добър владетел макар и страховит.

Aвтор: Мартина С. Попова