Истинският италиански пармезан

Истинският италиански пармезан

06/12/2018 Off By martha

Чудили ли сте се защо пармезана е толкова скъп? За много той е глезотийка, която може да се опитва от време на време. Една пита пармезан може да струва по 170 лева или повече. Нормалната пита тежи около 40 килограма. Всеки 2 килограма струват грубо по 20 лева. Може би това не ви звучи прекалено много, но в сравнение със чедъра, пармезанът е двойно по-скъп. Голяма част от високата му цена идва от дългият процес на ферментиране. Една пита трябва да престои поне една година и отнема 500 литра мляко да бъде направена. На всичкото отгоре пармезанът може да бъде направен само в един малък район в северна Италия.

Производството на пармезан се е превърнало в индустрия за Италия. Средно 3,6 милиона пити биват направени всяка година. Пармезанът е един от най-големите износни продукти на държавата. Първите производители на този продукт били монаси. Те използвали краве мляко, сол и мая. Днес се използват същите съставки. Съществуват 329 мандри, които са сертифицирани да правят пармезан и всички те се намират в околността в Италия където монасите първоначално създали този кашкавал. Никъде другаде не може да се направи пармезан тъй като той дължи своя специфичен вкус на 3 бактерии, които могат да се намерят само на това място. Кравите ги консумират от тревата, която пасат и те попадат в млякото им. Питите, които правят са маркирани с идентификационен код, чрез който можете да проверите кога и къде точно е направена.

След поне година престой, през която не биват обработени, питите се изкарват и биват инспектиран от професионалист. Повечето пармезан бива оставен близо 2 години, но някой от по-скъпите продукти престояват до 10 години. Колкото по-старо, толкова по-хубаво, но с покачването на цените продуктът започва да се появява на черните пазари. Италия се бори с фалшификатите от години. Проблемът е нараснал до такава степен, че фалшивият пармезан е създал собствена индустрия.

Това доста наподобява историята с нашето кисело мляко. Тъй като само в България може да се направи автентично, започват да се разпространяват фалшиви варианти. Ако търсите истински пармезан отделете време да прочетете написаното на опаковката. Ако не е от Италия, най-вероятно дори не е пармезан.

 

Автор: Мартина С. Попова