История на Светофара

История на Светофара

01/05/2019 Off By djani

Всеки ден минаваме покрай светофара, използваме удобството му толкова много пъти и никога не се замисляме.

– „Къде и как се появило това невероятно изобретение, което ни дава ред и дисциплина на движението по пътищата?“

Било е време, когато не било лесно да се пресече улицата на голям град. Дълго време хората стояли на тротоара и чакали безкрайния поток конски каруци да свърши. Най-нетърпеливият се затичвал от другата страна на улицата, рискувайки да падне под копитата  на конете или колелата на каретата.

Преведено от гръцки, светофар означава “носител на светлина”. Той регулира движението с помощта на светлинни сигнали.

Преди много години в Лондон (повече от 140), близо до сградата на британския парламент, движението е било контролирано с помощта на механично устройство. То е изобретено от  инж. JP Knight – специалист по железопътни семафори.

Първият светофар стоял в центъра на града на 6-метров стълб в близост до сградата на британския парламент. Управлявал се от специално назначено лице. Контролирали го ръчно, имал две крила на семафор и през нощта се осветявал от газова лампа. Светофарът се е използвал за улесняване на преминаването на пешеходци от другата страна на улицата, а сигналите му били предназначени за превозни средства.

За съжаление в началото на 1869 г. фенерът на устройството експлодирал и ранил полицая, който отговарял за светофара. След този инцидент в продължение на почти 50 години, светофарът бил забравен.

Първата автоматична система от светофари (способна да превключва без пряка човешка намеса) била разработена (и патентована) през 1910 г. от Ърнест Сирин от Чикаго. Неговият светофар използвал осветени надписи.

Изобретателят на първата електрическа светлина е бил Солт Лейк Сити (Юта, САЩ ). През 1912 г. той разработил (но не патентовал) светофар с два кръгови електрически сигнала (червен и зелен).

На 5 август 1914 г. в Кливланд (Охайо, САЩ ), американската компания за светофарни уредби, инсталирала 105 електрически светлини на конструкцията на Джеймс Хог.

Те имали червен и зелен сигнал. Превключвайки, издавали звуков сигнал. Системата е била управлявана от полицай, седящ в стъклена кабина на кръстопът. Светофарите определяли правилата за движение.

През 1920 г. в Детройт (Мичиган, САЩ) и Ню Йорк били монтирани трицветни светофари с жълт сигнал. Авторите на изобретенията са Уилям Потс и инж. Джон Ф. Харис.

В Европа подобен светофар е бил инсталиран през 1922 г. в Париж  и в Хамбург .

Съвременните светофари са сложни устройства, които се състоят от контролер за светофара, сензори за превозни средства, стълбове и светофари. Във връзка с историята на светофара, често се споменава и името на афро-американския изобретател Гарет Морган, който патентовал познатият ни дизайн на светофара през 1922 г.

 А защо са избрани тези три цвята?

Червеният цвят е по-забележим, няма да го объркате с никой друг. Червеният цвят  призовава за предпазливост. Ето защо червеният сигнал на светофара е инструктиран да спира превозни средства и пешеходци.

Жълтият цвят напомня за слънцето, той може да бъде приятел или враг. Слънцето, сякаш предупреждава: “Внимание! Внимавайте и не бързайте.

Зеленият цвят се асоциира със зелени полета, гори, ливади. С една дума, всичко, което е свързано с мира и почивката. Т.е, това е безопасност. Има логика.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани