Какво означават сънищата?

Какво означават сънищата?

03/12/2018 Off By martha

Месопотамските крале записвали своите сънища и ги интерпретирали. Древните египтяни написали античен съновник, където било изписано значението на най-честите сънища. До днес не сме се отказали в търсенето на значение. Дори след години на развитие и технологически открития, все още нямаме точен отговор какво точно са сънищата.

Има няколко теории по въпроса. Една от тях е, че сънуваме за да осъществим нашите желания. Това изхожда от теорията, че всичко което виждаме в сънищата е сбор от предмети, места и хора от ежедневието ни, но те носят със себе си символизъм. Тази теория смята, че това, което си спомняме от съня след като се събудим е изражение на нашите примитивни чувства, желания и мисли. Смята се, че ако се анализират тези символи може да се открият истинските проблеми и затруднения на човека в живота му.

Друга теория е, че сънуваме за да си помним по-добре. Съня подобрява концентрацията при изпълнението на задачи, но правенето на задачи в съня е още по-добре. В експеримент, учените докладват, че участниците в лабиринт които сънували изпитанието преди самото събитие се справили до 10 пъти по-добре от останалите. Смята се, че определени функции свързани с паметта могат да се случат само когато спим, а сънищата са сигнала, че тези процеси се случват.

Интересна теория е тази, която казва, че ние сънуваме за да репетираме. Сънищата понякога ни поставят в опасни ситуации. Казват, че сънищата в които бягаме да се спасим или трябва да вземем невъзможно решение тренират нашите инстинктивни реакции, в случай че ни потрябват в истинският живот.

Може би най-възможната теория е, че сънуваме за да се лекуваме. По време на сън мозъкът има възможност да обработи всичката информация и един вид да постави мислите ни на мястото. Случвало ли ви се е да се събудите и да знаете точното решение на проблем? Често проблемите ни могат да се появят в съня ни и така ние ги изживяваме без реалните последствия, които те могат да имат. Понякога дори се сблъскваме с подтиснати страни от нас, които искат внимание и грижа.

За която и теория да се хванете, ясно е, че съня и сънищата са неизменна част от нас и вероятно са доста полезни за мозъка и психиката ни.

 

Автор: Мартина С. Попова