Какво прави нещо красиво?

Какво прави нещо красиво?

22/02/2019 Off By martha

Много неща могат да бъдат наречени красиви, но до голяма степен зависи от човека и специфичните му предпочитания. Красотата не е нещо, което можем да докоснем. Тя съществува в съзнанието ни под формата на приятно чувство.

Определяме красотата на определено нещо спрямо цвета, формата, видът и пропорциите, който са приятни за окото. Тя малко или много винаги е съществувала в нас. Дори най-ранните инструменти, който сме използвали били оформени симетрично. Изследователите се опитали да намерят практически причини за това, но не намерили такива. Изглежда, че са отдали времето да изработят инструментите по този симетричен начин просто защото така им харесвали повече.

Из историята на човечеството, дефиницията на красотата се изменила безброй пъти. Идеалите са изменят или превръщат в стоите антоними. Отвъд индивидуалния вкус, изглежда, че някои неща никога не остаряват. Точни размери, симетрия и мотиви могат да бъдат намерени из архитектурата и изкуството от самото им начало до днес. Човечеството някак си е единно в съгласие за красотата на тези определени неща. Шаблоните, по който базираме културата си могат да бъдат намерени из природата. Те са станали част от нашата биология, защото са помагали на нашите прадеди да оживеят. Симетрията в природата означава, че всичко е точно както трябва да е. Деформирани растения и животни веднага си показват проблем. Днес, симетричното лице е по-възможно да принадлежи на здрав човек. Заради честотата из растителният свят, симетрията е много позната за нашият мозък. Нещата, който ни помагат да оживеем активират мозъка ни, като отключват приятно чувство.

Чувството ни за красота вероятно е еволюирало от разпознаването на шаблони из природата. Въпреки това, днес е много повече от това. Имаме вградено усещане за мотив. За някой абстрактното изкуство е объркващо, но то си играе точно с тези първични познавания за форма и пропорции, който до ден днешен съществуват в съзнанието ни. Макар да ни е трудно да обясним защо бихме предпочели нещо пред друго, инстинктивно ще изберем това, което ни свързва отново с природата.

Автор: Мартина С. Попова