Как да се подготвим за живот в нова страна?

Как да се подготвим за живот в нова страна?

17/06/2019 Off By martha

Преместването в чужбина е също толкова вълнуващо колкото и страшно. Независимо дали сте планирали хода си за дълго време или това е решение, взето спонтанно, има много подготовка, която се изисква за международен ход, а ако не сте внимателни, грешките могат да засенчат забавлението и вълнението за вас.

В тази публикация ще споделим с вас няколко начина да се подготвите за преместването си в чужбина. По този начин можете да извлечете максимума от този ход, като бъдете организирани възможно най-много и ще можете да избегнете претоварването и стреса, който може да дойде от незнанието къде да започнем с практическите аспекти.

Веднага след взимането на решението е добра идея да започнете да планирате предварително, като спестите колкото се може повече пари – не само за действителната страна на пътуването, но и за разходи, които могат да възникнат по пътя и всичко друго потенциално неочаквано. Също така, може би ще ви трябват пари за първия месец или докато не получите заплата от новата си работа, ако това е причината за преместването ви, особено ако не получавате покритие за разходи за преместване.

Както бихте направили, когато пътувате, важно е да се уверите, че вашите ключови документи, като паспорт, шофьорска книжка и други, са валидни преди и по време на пътуването ви. Това не е нещо, което искате да откриете в последната минута, тъй като ще ви се наложи да минете през бюрократичния процес и допълнителните разходи, за да ги актуализирате навреме, когато имате нужда от тях.

Дори ако се движите за работа и се грижат за всички неща, свързани с преместването, все още могат да се появят грешки, така че е важно да сте сигурни, че сте напълно покрити, като гарантирате, че имате правилните визи, разрешителни за работа и всякакви други документи, необходими за работа и живеене в новата страна. В противен случай, това може да доведе до сериозни проблеми, ако нямате необходимата документация, която може да доведе до отказ за влизане на границата и загуба на всичко, за което сте се готвили през последните седмици, месеци или години. В много страни здравеопазването е задължително и може в действителност да повлияе на това дали можете да получите виза или разрешение за работа. Това е нещо, което ще намали огромното количество стрес, ако се уверите, че разбирате дали имате нужда от него или не, преди да пътувате.

Едно от най-големите неща, с които ще се занимавате, когато се придвижвате в чужбина, е да намерите ново място за живеене. Това е нещо, което ще облекчи много стреса, ако го планирате предварително и потърсите места или дори имате място, където да отидете веднага. В много случаи, например, ако фирмата ви помага при преместване, тогава те ще могат да помогнат с неща като намирането на временно или постоянно място за живеене в зависимост от договора, който имате с тях. В някои случаи обаче ще бъдете отговорни за намирането на собствено място, така че може да искате да помислите дали искате да закупите или наемете място.

Въпреки че вероятно сте наясно, че ще изпитате някакъв културен шок в новия си дом, и вероятно дори сте прочели ефектите и етапите от него, това, което вероятно не сте обмислили, е обратният културен шок, който всъщност е по-лош. Накратко, това е емоционалното сътресение, което някои хора чувстват, когато се завърнат у дома след значителен период от време живот в чужбина.

Доколкото е препоръчително да се приеме местната култура и да се опознаят хората, животът в нова страна е голяма промяна и може да бъде трудна в началото, така че помага да се обградите с други, които също са нови за страната. Ще има моменти, когато се чувствате разочаровани от различията във вашия нов дом, а местните жители вероятно няма да оценят вашите тревоги, така че другите емигранти винаги са най-добрите хора в този аспект, за да не се чувствате толкова изолирани и сами. По целия свят има много онлайн общности, където можете да се свържете с колегите си, и повечето от тях организират редовни събития, затова се уверете, че се възползвате от тях.