Как цигарите влияят

Как цигарите влияят

26/10/2018 Off By martha

Много хора пушат цигари. Това не е тайна за никой. Но малко от тях реално са се заинтересували какво точно правят с тялото си когато пушат. За тази, които са пушачи и четат това – тази статия е с образователна цел, а не да ви накараме да се чувствате зле. Най-лесното е да кажем, че цигарите не са полезни. Това е вярно, но нека разгледаме как точно.

С всяка инхалация, димът вкарва повече от 500 различни химикала в тялото. Катран е черно вещество, което започва да се насъбира в устата като уврежда зъбите и венците. С времето това довежда до гниене. Рецепторите в носът ви също биват покосени от дима, което довежда до липса на мирис.

Когато димът си проправи път към белите дробове, той увеличава възможността от инфекции както и хронични заболявания като бронхит и емфизема. Това се случва защото се увреждат дребните, наподобяващи коса структури, чиято работа е да прочистват дихателните пътища. След тях достига до алвеолите – това са малки балончета пълни с въздух, които работят при обмяната на кислород и въглероден диоксид между белите дробове и кръвта. Токсичният газ въглероден окис бива изпратен в кръвта и заема мястото, което кислорода би заел. Това е една от причините, заради която пушенето довежда до задъхвания.

За около 10 секунди, тялото доставя никотин до мозъка. Задейства се отделянето на допамин, което доставя удоволствие на пушача и прави пушенето силно пристрастително. Никотина и други вещества причиняват ограничаване на кръвоносните съдове и увреждат деликатната им обвивка. Това увеличава възможността от сърдечни удари.

Много от вредните вещества могат да задействат мутации в ДНК-то, което води до създаването на ракови образования. Не само това, но те намалят способността на тялото да се бори с болестта. Един от всеки трима, починали от рак е причинено от пушене. Не говорим само за белодробен рак – вредните химикали могат да отключат ракови образования в голям брой рецептори и органи. Те водят със себе си отслабено зрение и чупливи кости.

Изборът е крайна сметка е ваш дали ще пушите или не, но поне бъдете информирани какво се случва с тялото ви. Посещавайте доктора често и полагайте грижи за тялото си. Все пак, един живот живеем.

 

Автор: Мартина С. Попова