Когато учените готвят

Когато учените готвят

15/10/2018 Off By martha

С напредването на науката, хората са почнали да си експериментират с всевъзможни неща. Най-новото е храната. Защо да си направя пържола, когато мога да консумирам желенце в вкус на пържола. Това е молекулярната кухня. Идеята е да се намери нов начин да се готви, консумира и поднася храната. За едни е наука, за други – изкуство. За трети е просто разкрасена храна за астронавти.

Коктейл под формата на желирани топчета, пяна с вкус на свинска пържола или пък пилешка супа в твърда форма. Дори и невъзможните неща стават реалност когато добавиш достатъчно химикали и креативност. При молекулярната кухня всеки продукт може да смени формат си – от течен да стане твърд и обратното. Небето е лимита, а учените със сигурност се опитват да го достигнат.

Макар молекулярната кухня да е сравнително ново явление у нас, методът е разработен през 80-те години в САЩ. Някои определят молекулярната кухня като нов, научен, подход към храната. За други молекулярната гастрономия е начин да придадат нова, модерна форма на традиционни ястия. Не можем да отречем, че е водила до доста атрактивни постове в Инстаграм.

Всичко това е започнало от чиста любопитност от страна на учените, кое, защо, как се случва при готвенето. Малко по малко почнали да си експериментират и създали доста интересни начини да трансформират консистенцията на различни видове храни. Модерната молекулярна кухня обаче отива няколко крачки напред. При приготвянето на рецептите се добавят определени химикали, използват се специални уреди и това води до атрактивната и учудваща презентация.

Един от най-популярните продукти е пяна, която се използва за декорация и гарнитура в много гурме ресторанти. Като методи се използват процеси като дехидратация или сферификация (процес, при който течностите се преобразуват в малки желирани топчета). Чрез течен азот бързо и лесно можете да се замрази всеки продукт и да се приготви сладолед. Друг популярен метод използван е т.нар. Су-вид – бавно готвене, при което храната се вакуумира и се готви така на ниска температура в топла вода.

Молекулярната кухня продължава да се развива и расте с времето като намират нови начини и форми, в който да трансформират ежедневната храна. Дали от скука или люботирност, това е безспорно нещо чудато и интересно за проба.

 

Автор: Мартина С. Попова