Корабите на пустинята

Корабите на пустинята

23/11/2018 Off By djani

Асоциация с горещ пясък и екзотични приключения, камилите са издръжливи, респектиращи и загадъчни. Ето малко факти от техният свят.

Камилите живеят в сухите пясъчни пустини в Северна Африка и Азия.

Камилата е известно животно със способността си да ходи дълги разстояния без да пие вода.

По света има повече от 14 милиона камили.

Арабската камила има една гърбица, а от домашните – Бактрийската камила – е двугърба.

Тези кораби на пустинята се оценяват като седлови животни и се използват и за мляко, месо, вълна и кожи.

Древните гърци, Римляните и Персите са използвали камилите в битки.

В превод от арабски означава – красота.

Легендата за Аленият призрак всъщност разказва за страшна червена камила, която се разхождала в пустиня в Аризона.

Камилите имат неповторим силует, с гърба си, къса опашка, дълги тънки крака и дълъг врат, който се спуска надолу и се издига нагоре до малка тясна глава. Горната устна се разделя на две секции, които се движат независими една от друга. Дължината им достига до 3 метра, а височината им – 2 метра. Мъжките индивиди достигат до  400-650 кг, а женските са около 10% по-малко. Домакинските бактрийски камили са по-тъмни и по-скъпи. Тежките мигли предпазват очите им от пясъчни бури и ноздрите могат да бъдат притиснати.

По време на Втората Световна Война, немските войници, управляващи танкове, вярвали, че ако минават през камилски изпражнения, това ще им донесе добър късмет.

Камилите не ходят на копитата си. На всеки крак, теглото се носи на два големи пръста, които се разпръсват, за да не потъне животното в пясъка.

Бебетата камили се раждат без гърбица.

По време на катастрофални суши, пастирите могат да загубят целия си добитък , овце и кози, докато 80% от камилите ще оцелеят благодарение на способността на камилата да опазва водата. При тежка жега, камилата оцелява четири до седем дни без да пие вода, но може да измине 10 месеца без да пие, ако не работи. Когато една камила има шанс да пие, може да изпие до 50 галона вода за няколко минути. Това е достатъчно вода, за да запълниш голям детски басейн.

Финият вълнен слой на козината им, изолира тялото, предпазвайки от топлината. Камилата също така  позволява температурата на тялото да се повиши до 41 градуса, без изобщо да се изпотява.

Камилите са се приспособили към пустинни условия и са в състояние да издържат недостиг на протеини и да ядат предмети, които се избягват от други животни.  Например тръни, сухи листа и сол. Когато храната е изобилна, камилите “преяждат, съхраняват мазнини в една област на гърба и образуват гърбица. Когато мазнината е изчерпана, гърбицата се изплъзва настрани или изчезва. Съхраняването на мазнините на едно място също така увеличава способността на тялото да разсее топлината навсякъде другаде.

Ако сте любители на екзотичните пътешествия, непременно отидете и вижте камила отблизо.

източник снимка: Google

aвтор: Тезджан Ферад – Джани