Кредитната карта – удобство или тотален мързел

Кредитната карта – удобство или тотален мързел

21/02/2019 Off By djani

В ежедневието има различни ситуации, в които е за предпочитане да се използва кредитната карта за разплащане вместо парите в брой. По този начин не само се спестява време, но е възможно да се направи и по–изгодна покупка. Особено, ако пътувате с градски транспорт е добре да не носите много пари в кеш… (щипка черен хумор към иначе доста сериозна тема за друга статия)

Кои са причините, които накланят везните към  използването на кредитна карта пред парите в кеш, когато става дума за пазаруване. Ето някои предимства:

Покупка на стоки.

С кредитната карта може да се купи стока през интернет, като често се предлага и добра отстъпка. Освен всички останали предимства, при плащане с карта има и възможност за удължена гаранция. По този начин може да се планира по–добре семейният бюджет.

В стремежа си да привлекат повече клиенти, банките се надпреварват да дават допълнителни бонуси по дебитните и кредитни карти. Те могат да бъдат под формата на връщане на пари в брой (cash back), отстъпки при пазаруване в определени търговски обекти, безплатна застраховка и много други.

Пътуване

Плащането с карта на екскурзия или почивка дава допълнителна сигурност благодарение на застраховката, която върви с нея. Дори и да се случи непредвиден инцидент, при нужда от медицинска помощ например разходите ще бъдат покрити. Парите в брой могат да се запазят и да влязат в употреба за дребни разходи по време на пътуването. Едно от големите удобства на кредитната карта е, че може да се използва в целия свят.

Редовното използване и обслужване на кредитната карта дава възможност да се изгради и добра кредитна история. Това е много важно при кандидатстването за кредит за по–голям проект.

Месечното извлечение по картата дава ясна информация кога, за какво и колко са харчени парите. Това е важно за семейния бюджет, защото дава ясна представа кои разходи трябва да бъдат ограничени.

С кредитната карта не се налага да се носят пари в брой, което е гаранция за сигурност.  Дори картата да изчезне, банката издател много бързо ще я блокира и парите ще бъдат защитени.

Кредитната карта прави разплащанията бързи, лесни и удобни, като във всеки момент осигурява бърз достъп до тях.

И все пак трябва да се ползва разумно и предпазливо. Склоновете на билото на манията по пазаруване са подвеждащо примамливи и вместо рационално планиране, може да се получи точно обратният ефект.

Умната!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани