Кървавите водопади на Антарктика

Кървавите водопади на Антарктика

22/05/2019 Off By martha

Кървавите водопади, кръстени на червеникавия им цвят, всъщност не са кръв от някаква невидима рана, както много биха си помислили на пръв подглед. Проучване в Journal of Glaciology разкри истинския му произход, използвайки радар за сканиране на слоевете лед, от които се излива реката.

Разположена в сухите долини на Антарктика, падането се излива от ледника Тейлър, а течността произлиза от пукнатините на повърхността на ледника. Потокът бил загадка, тъй като средната температура е -17 градуса по Целзий и малко повърхностно топене може да се види из тези райони. Това, което не се забелязва от повърхността е сложната мрежа от подледникови реки и дори подледниково езеро – всички изпълнени със саламура с високо съдържание на желязо, което дава на водопада неговият известен кървав оттенък. Според проучването това обяснява защо тече вместо да замръзне.

Езерото под ледника има необичайно солена консистенция и тъй като солената вода има по-ниска точка на замръзване от чистата вода и отделя топлина при замръзване, то топи леда, което позволява на реките да текат. Това означава, че това е най-студения ледник на Земята с постоянно течаща вода, макар че тази вода е толкова пълна с желязо, че изглежда като нещо съвсем друго.

Изследването също така измерва количеството на богатия на желязо солен разтвор в речната вода и установява, че съдържанието на солен разтвор се увеличава, тъй като измерванията се доближават до водопада. Също така е установено, че температурата на водата и съдържанието на саламура са свързани: пукнатини с различни размери оставят солена вода в ледника. След това саламурата започва да замръзва, а латентната топлина затопля леда около него, увеличавайки концентрацията на саламура в центъра на пукнатините.