Кръвните групи

Кръвните групи

15/11/2018 Off By martha

Знаете ли кръвната си група?

Ако не сте били в сериозни медицински състояния където това е важно, може би не знаете. Ако попитате приятелите и семейството си, вероятно ще осъзнаете, че голяма част от тях също си нямат идея.

Съществува доста мистерия относно кръвта. Знаем, че има 8 главни кръвни групи, които се отнасят за почти цялата човешко население – А, В, АВ и О, заедно с негативни и позитивни за всички тях. Учените обаче все още не знаят защо изобщо имаме различни кръвни групи. Това може да си остане мистерия за доста дълго време. За сега, науката поне може да каже някои неща за специфичните групи.

Всички могат лесно да се тестват в болница, никога не се знае кога може да ви потрябва информацията. В напредналите общности не е особено нужно да се знае кръвната група на човек. Докторите принципно ще направят тестове преди да започнат процедура. Ако има каквото и да е съмнение вероятно ще получите кръв О отрицателна. Това е универсалната кръв, която може да бъде дадена на всички други групи.

Какво става обаче, ако получите грешна кръв?

Някой любопитни хора са разбрали по трудният начин.

За стотици години, никой не е разбирал кръвта. Чак в VII век открили, че кръвта циркулира из тялото. Това било потвърдено, когато успели да спасят куче като му преливали кръв от друго куче. Но след това нещата станали по-сложни… Две години по-късно, докторите започнали да си експериментират с приливане на животинска кръв в хората. С днешните ни знания е ясно, че пациентите ще умрат.

Отнело ни чак до ХХ век да разберем, че животните и хората всъщност имат различен вид кръв. Разбрали са, че кръвна група А ще приеме кръвна група В като неканен гост и ще задейства имунна реакция, която ще доведе до бъбречна криза, съсирване на кръвта и дори шок. Обратното е също вярно. Група АВ обаче може да получава и А, и Б без да задейства нежеланата реакция. Нещата почват да се объркват повече като се добавят негативност и позитивност на групите. Позитивните могат да приемат негативни, но обратното е изключително опасно.

За тези разлики се казва, че може би са мутации от преди 20 милиона години. Но защо все още не знаем. Реалността е, че те са важни за здравето ни. В Япония например приемат кръвната група по начина, по който ние приемаме хороскопите. Дали това е истина науката все още не може да потвърди или отрече.

 

Автор: Мартина С. Попова