Къносани спомени

Къносани спомени

31/10/2018 Off By djani

Къната е един от най-древните разкрасителни продукти, които жените познават. Използвала се е още преди 6000 г. в египетската култура, не само за боядисване на косата, но и за боядисване на кожата, и ноктите. Следи от къна са се запазили по косите и ръцете на мумиите от египетските гробници. В Европа, къната става елемент от културата едва през 19 век. Използват я жените от артистичните групи. Яркочервените коси се асоциират с бохемския начин на живот и са предизвикателство към тогавашното общество, което ги отхвърля и осмива. По-късно през 20 век, боядисването с къна се популяризира поради нарасналия интерес към Изтока и неговата култура. Практиката на използването на къната и днес следва древните приложения. Оттенъците, които се получават при боядисване с къна, зависят от естествения цвят на косата и са от ярко оранжево до тъмен махагон. Къната се използва не само за покриване на бели коси или промяна на цвета, но и като подхранващо и укрепващо средство.

 

 

Косата след къносването става мека, придобива блясък.  В културите на редица страни съществува традицията за къносването на ръцете и краката. Създаването на шарки с къна върху кожата е част от национални и религиозни ритуали в арабските страни. В Индия, Пакистан  и Бангладеш по време на сватбените тържества се провеждат така наречени ,,менди вечери‘‘ по украсяването на булката и младоженеца с къна. В Турция, в нощта преди сватбата, приятелките и роднините (жени) на булката се събират за т.нар  .„Къна геджеси”, в превод – Нощ на къната. Пеят прощални песни, къносват ръцете на булката и на неомъжените момичета, свекървата поставя златна парица в дланите на момичето.

 

 

Палят се свещи, момичетата пеят и танцуват около нея, а булката „страда” и е забулена с червен воал. Тази традиция малко е видоизменена в съвремието, но в основата си остава чисто и сантиментално преживяване за момичето.

 

 

 

Натуралната къна е изключително полезна за косата. След боядисване с къна, косата ще стане бляскава, обемна и жива. От здравословна гледна точка, къната има подхранващо, антибактериално и противогъбично действие. Действа отлично срещу пърхот и други кожни проблеми. Най-големият риск при употребата на къна е да не попаднете на продукт с добавени химически оцветители, които могат да се окажат дори по-вредни от тези в боите. За това трябва да знаете, че натуралната къна е  зелена на цвят и има характерен мирис на сушена билка. Освен това черна, кестенява или изсветляваща къна не съществуват. Цветът, който може  да се постигне с това растение е единсвено червен. И от личен опит да добавя, че ако на косата ви има нанесена къна, после дълго време докато косата не израсте, няма как да я боядисате с боя за коса. Както ми го обясняваха фризьорите – просто е технически невъзможно, защото къната обгръща косъма и не позволява на боята да проникне в косъма.

А и не на последно място, имам близка, която прави изключително красиви татуировки с къна… забележително изкуство.

 

 

източник снимки: Пазителят на спомени – Google

автор: Тезджан Ферад – Джани