Леонардо Да Винчи – безсмъртие във вековете

Леонардо Да Винчи – безсмъртие във вековете

03/11/2018 Off By djani

Много хора са талантливи,  но Леонардо да Винчи безспорно е гениален. Изключителен, безсрамно надарен творец. Ексцентрик, новатор, изследовател. Палитрата от талантите му е богата. Той е художник, скулптор, архитект, изобретател, анатом, ботаник, зоолог, музикант, физик, сценограф, дизайнер на костюми.

Роден е на 15 април, през 1452г. в селцето Анкиано в област Тоскана. Той е дете  на извънбрачната връзка на богат нотариус и слугиня на име Катерина. От ранна възраст, той проявява блестящ ум. В училище дори провокира учителя си. Притежава неизчерпаема енергия. Леонардо Да Винчи е един невероятно надарен за времето си мистик, който и до днес буди любопитство и възхищение от страна  на всеки дръзнал да се потопи в неговия странен и необятен свят. Той разширява границите на науката и прави поредица открития в най-различни области от всеки друг преди него. Развива нови методи за земеделие, прави напоителни системи и конструира военни машини. Той разбира,че илюминацията на малки атмосферни частици е причина за синия цвят на небето. Изучава човешкото тяло и първи вижда как втвърдяването на артериите причинява сърдечни болести и смърт. Сред най-интересните му изобретения е предшественикът на днешния танк, който е направен едва през Първата световна война, 400 години след Леонардо. В живота му, определено има много въпросителни. Твърди се, че внезапно, в пика на своето творчество, изведнъж той мистериозно изчезва. Липсват цели 12 години, през които никой не знае къде е. Стига се дотам, че хората започват да го забравят. За реално съществуващата му личност, напомнят оставените от него картини, дневниците и записките му. Слуховете твърдят, че когато се връща, Леонардо е странно променен… Но не и физически. Той е изглеждал така както и преди 12 години. Дори носел същите дрехи, както твърдял неговия чирак, когато маестрото се появява една вечер внезапно в ателието. Промяната му се състои в начина,  по който той пише и рисува. В начинът, по който общува с околните, сякаш извисен духовно. Има твърдения, че негов ръкопис описва това изчезване. В ръкописа маестрото описал някаква странна пещера, в която попаднал. Натъкнал се на странни създания с плашещ вид. В ръкописа описал контакта си с тях, като мисловен (телепатичен).

,,Те чуваха мислите ми и ми отговаряха по същия начин“.

Какво се е случило след срещата му с мистичните създания и дали те не са причината за чудноватите образи скрити в картините на художника можем само да гадаем.

Една от най-нашумелите му картини, без съмнение е Мона Лиза. Има много теории за нея.

Според едната Мона Лиза е всъщност самият Леонардо – направил си е автопортрет. Друга интересна теория гласи, че тя е бременна и е успяла да скрие това, за което  всъщност изглежда толкова загадъчно щастлива и леко усмихната. Според трета теория, пред нея имало хора специално доведени, за да я развличат. Мона Лиза или Джокондата както я наричат, остава обект на изследвания и догадки…

 

 

 

Друг много важен и познат символ на гения е т.нар. „Витрувиански човек”. Това  е известна скица, придружена с бележки на Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници. Картината изобразява гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат. Картината и текстът често са наричани Закон за пропорциите (Canon of Proportions) и по-рядко Човешки пропорции. Картината е изложена в Gallerie dell’ Accademia във Венеция, Италия и представлява перфектен пример за интереса на Леонардо към пропорциите. Като допълнение, картината дава основата на опитите на Леонардо да обвърже човека с природата.

 

 

 

На днешният ден, който няма нищо общо с раждането, смъртта му или каквото и е да е свързано с него, ден като всички други, да си спомним за този велик ум с благодарност и възхищение.

Иска ми се да се научим да почитаме  и помним духовността и великите личности всеки ден.

Името на гения завинаги ще е асоциация за чудак, оставил трайна следа в историята на човечеството.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани