Ежедневни смъртоносни храни – Част I

Ежедневни смъртоносни храни – Част I

03/11/2018 Off By martha

Казват, че ние сме това, което ядем. Но ако ядем вредна храна…? Всекидневната ни диета влияе върху структурата и функцията на всичките ни органи и системи. Вероятно е време сериозно да помислим за веществата, които предоставяме на тялото си.

При изобилие от готови преработени стоки обикновено не се замисляме с какво се храним, докато не ни сполети опасна болест като сърдечен удар, диабет или рак. При положение, че можем да вземем мерки превантивно, защо не го правим? Необходимо е да премахнем вредните неща, с който се гощаваме всекидневно.

В малки количества, тези храни не са толкова опасни, но много ги консумират редовно.

  1. Маргарин
    Години наред маслото се заклеймяваше като враг на артериите, но учените вече сочат маргарина като по-голяма заплаха. Направен е с хидрогенирана растителна мазнина, а не с хидратирана, както често пише по етикетите. За да се втвърди, е обогатен с водородни атоми по изкуствен начин и съдържа трансмазнини. Повишава риска от сърдечни болести и рак. Затова, ако няма да се откажете от него, поне консумирайте малки количества масло от крави, органичен зехтин или кокосово олио.
  2. Газирана вода
    България не е от най-известните държави, които консумират газирана вода всекидневно, но содата също се включва в тази категория. Дори и диетичната сода води до надебеляване, показват изследванията. Мехурчетата въглероден двуокис в нея са коварни за килограмите, защото стимулират хормона на глада. Свързват я с риск от рак, сърдечни болести, инсулт, диабет и остеопороза.
  3. Обработени колбаси
    Обичаме си месото. Няма как всички да са вегитарянци. Напоследък са подложени на атака куп популярни храни – от саламите до хотдога. Онколозите постоянно вадят доказателства за връзката на рака с обработените меса, които според тях изобилстват с концентрати, синтетични химикали и отровни консерванти. Алтернативата е прясно месо от екологично гледани животни.
  4. Пакетирани зърнени закуски
    Мюслите се считат за полезни. Но доскоро широко рекламирани, те вече за отречени като вредни, особено за децата. Причината е захарта и стабилизиращите добавки. Оказва се, че тази храна съдържа нездравословни количество витамин А, цинк и ниацин (витамин В3).
  5. ЧипсТова не трябва да учудва никой. Всички знаем за вредите му, но продължаваме да си го хапваме. Той изобилства с мазнини, сол и калории. Повишава холестерола, тъй като е пържен в най-вредния вид мазнина – трансмазнините.
  6. Готови печени сладки
    Не са като маминия кекс, но вършат работата. Освен захар, повечето са направени с хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и повишават приема на трансмазнини.

Автор: Мартина С. Попова