Лечебните звуци на природата

Лечебните звуци на природата

19/02/2019 Off By martha

Идеята, че слушане или прекарване на време из природата създава чувство на релаксация, не е нищо ново. Но последните изследвания са първите, които използват монитори за сърдечна честота, сканиране на мозъка и поведенчески експерименти, за да установят защо слушането на природени звуци произвежда положителни физиологични ефекти.

За изследването учените от Медицинското училище в Брайтън, Англия наеха 17 здрави възрастни души, които били изложени на сканиране с функционална магнитно-резонансна томография. В същото време, пуснали в помещението поредица от петминутни звукови пейзажи както от изкуствени, така и от естествени природни среди. Здравният доклад съобщава, че по време на всеки звуков пейзаж участниците изпълняват задача, която измерва тяхното внимание и време за реакция. Тяхната сърдечна скорост се наблюдавала, за да се определи дали автономната нервна система е засегната.

Докато преглеждали резултатите, изследователите забелязали, че активността в мрежата за подразбиране в мозъка варирала в зависимост от възпроизвежданата музика. Слушането на изкуствени звуци било свързано с модели на фокусирано внимание. Звуците на естествената природа, от друга страна, произвели по-фокусирано внимание при участниците. Те споделят, че изкуствената музика ги накарала да се тревожат и размишляват за ситуации извън техния контрол. Те били свързани с състояния, включващи психологически стрес, депресия и тревожност. В това състояние времето на реакциите на участниците било по-бавно в сравнение със слушането на естествените звуци. Въз основа на данните изследователите стигнали до заключението, че звуците от природата спомагат за намаляването на симпатиковата реакция на тялото и увеличаване на парасимпатиковия отговор, който е свързан с релаксацията и чувството за благополучие.

Научен сътрудник от това последно проучване заяви, че определено биха препоръчал разходка в естествената среда на природата на всеки, независимо дали в определен момент се чувства тревожни или не. Дори няколко минути кратка разходка из близкият парк може да са от значителна полза. Той признава, че изследването го е вдъхновило да излиза по-често из природата. Споменава, че слушането на звуци от природата му помогнали със стресирани моменти на работа и облекчили напрежението.

Автор: Мартина С. Попова