Медът и канелата вършат чудеса

Медът и канелата вършат чудеса

11/10/2018 Off By martha

Резкият преход от летните горещини към прохладната дъждовна есен винаги е придружен от простуди изостряне на хроничните заболявания. За да запазим и поддържаме здравето си, ще ни помогнат не само хапчетата и сиропите от аптеката, но и онези продукти, които имаме в кухненските шкафове. Например мед и канела, съчетанието от които при редовен прием е способно да върши истински чудеса.

През последните години диетолозите стигнаха до извода, че канелата притежава много полезни свойства за организма. Тя помага да се контролира апетитът, ефективна е за сваляне на кръвната захар, очиства организма от вируси и шлаки, подмладява, придава сили и повишава настроението. А лечебно-оздравителните свойства на меда са известни на всички. Обединяването на тези два продукта усилва многократно лечения ефект.

За здраве.

  • Простуда и грип: При неразположения от вирусен или бактериален характер помага паста от топъл мед и канела. Сместа трябва да се взема три пъти дневно в продължение на три дни.
  • Висок холестерин: За половин литър топла вода е необходимо да се вземат две супени лъжици мед и три чаени лъжички канела на прах. Пие се по една чаша три пъти на ден.
  • Високо кръвно: ако се изяде една супена лъжица мед с чаена лъжичка канела, кръвното веднага се понижава. Ако това ви стане полезен навик и приемате сутрин канела с мед на гладно, може да избегнете дори хипертонични кризи.
  • Артрит: Ежедневно сутрин и вечер трябва да се изпива по една чашка топла вода с две чаени лъжици мед и една лъжичка канела.
  • Хронична умора: Ако забелязвате, че силите ви напускат към края на работния ден, изпийте към 15 часа напитка от една супена лъжица мед и чаена лъжичка канела в чаша топла вода. Веднага ще почувствате прилив на сили за по-нататъшна работа.

За красота.

  • Пъпки: паста от 3 с. л. мед и 1 ч. л. канела. Пъпките се намазват преди сън и се измиват на следващата сутрин с топла вода.
  • Косопад: При косопад и оплешивяване преди миене на главата може да нанасяте върху корените на косата паста от затоплен зехтин, смесен с 1 с. л. мед и 1 ч. л. канела. След 10 мин. Косата се измива с хладка вода. Ефектът ще се почувства много скоро. 

    Автор: Мартина С. Попова