Миризмата на бебе дрогира майките

Миризмата на бебе дрогира майките

22/07/2019 Off By nina

Това обяснява много!

И накрая, учените сигурно са разбрали защо сме луди по миризмата на новородени!

Изследователи от Университета в Монреал откриват, че миризмата на бебето предизвиква положителна физиологична реакция у майката. Това чувство напомня за удовлетворението от храненето след глад, защото то активира областите на мозъка, отговорни за удоволствието.

Учените направиха снимки на мозъчната активност в две групи, състоящи се от по 15 жени всяка: в първата група участниците били станали майки 3-6 седмици преди началото на експеримента, а във втората участничките били бездетни жени.

Оказа се, че и двете групи реагират силно на миризмата на новороденото дете, но според резултатите от образите, допаминовата система работи по-активно при жени от първата група.

Smiling mother holding baby

“Това е обонянието, тоест невербалната и невизуалната реакция, която се състои в интензивното предаване на химически сигнали между майката и детето”, казва д-р Йоханес Фраснели, автор на изследването. „За първи път успяхме да докажем, че миризмата на новородено, която е част от тези сигнали, активира същите неврологични зони на насърчаване в мозъка на майката.

Тези същите зони се активират, когато ядем достатъчно след период на гладно, или получаваме доза от лекарството. Жена, която държи дете в ръцете си, чувства, че задоволява най-силната си нужда.

Фраснели вярва, че миризмата на новороденото е толкова силно свързана с центровете за удоволствие в мозъка, защото по този начин човекът е силно привързан към детето си.

„Необходими са механизми, за да се осигури много силна връзка между родителите – особено майките – и бебето”, казва Фраснели. – „Мислим, че миризмата на бебета предизвиква един от тези механизми.

Учените не са изследвали реакцията на мъжете, така че не е известно дали и при тях тази миризма предизвиква същия прилив на допамин.

Превод – Нина Жишева