Мумиите открити до Бялата пирамида

Мумиите открити до Бялата пирамида

22/05/2019 Off By martha

Осем мумии били открити по време на разкопки в близост до пирамида в Дахшур, Египет. Датиращи от късния период (664-332 г. пр. Хр.), мумифицираните останки били покрити с боядисан картон и погребани във варовиков саркофаг. Само три от мумиите са били в добро състояние, според Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на древният египетски съвет.

Откритието е направено по време на разкопки в близост до Бялата пирамида на Аменемхат II, фараон от 12-та династия, починал в началото на 19 век преди новата ера. Пирамидата, една от няколкото построени в некропола в Дахшур, е била добита с белите си варовикови блокове и силно разграбена. Малко от паметника остава до днес.

Защо тогава късните периоди на мумии са открити близо до пирамида на Средното царство, построена преди около 1200 години?

Околността служила като елитни погребални площадки за град Мемфис, който служил като столица на Долен Египет по време на старото царство и остава мощен през Средното царство. Към късния период обаче столицата се е преместила в делтата на Нил, но районът около Дахшур и Саккара остава важен култов център, казва египтологът и изследователят Сара Парчак.

“Все още се е смятало за свещено място”, казва тя, “така че тук се намират много високопоставени елитни погребения и гробници от късния период, разпръснати из Дахшур и Саккара.”