Мушмула – осмели се!

Мушмула – осмели се!

05/02/2019 Off By djani

Традиционно, ние се доверяваме на  храни, които познаваме. Те са тествани във времето, те ни подхождат с  и лесно намират приложение в кухнята.

В това отношение  губим от поглед най-вкусните, често много здравословни и необходими продукти, само защото никога преди това не сме ги виждали. Понякога е нужно просто да се осмелим. Днес главен герой е един плод с необичайното и забавно име – мушмула.

Все още не е напълно ясно от коя страна произхожда този плод. Повечето изследователи все пак се съгласяват, че се появява за първи път в Китай преди около хиляда години, след това е дошъл в Япония, откъдето е мигрирал в Европа. Във Франция, мушмулата се установява през XVII в. , след което става гост в Английската Ботаническа градина и става широко разпространена в целия свят.

Днес расте в Япония, Китай, Бразилия, Индия, Крим, на черноморското крайбрежие на Кавказ, в САЩ, Израел, Италия, Португалия, Австралия, Сочи. И това са само онези страни, в които  има сериозна тежест в търговията ѝ.

Мушмулата има не само приятен, леко кисел вкус, подобен на ягоди, ябълки и кайсии, но също има полезни свойства и се използва широко в медицината.

Съдържа витамините: В1, В2, В3, В6, В9, също – пектин, фитонциди, магнезий, йод, цинк, фосфор и други минерали, които  правят мушмулата особено ценен плод за човешкото здраве. Известно е също, че  съдържа витамин С,  с чието благотворно влияние повечето сме запознати , както и витамин А, който има добър ефект върху зрението.

Голямото  количество калций, съдържащ се в плода, има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.  Лекарите съветват хората, които имат чревни проблеми и камъни в бъбреците, да приемат мушмули. Има диуретично и противовъзпалително действие, стимулира храносмилането. Дори  се твърди, че листата на мушмулите  имат лечебни свойства: отвара от тях се използва като лек за възпаление на сливиците.

В Япония тинктурата от мушмули е широко разпространена сред астматиците и хората, страдащи от бронхит.

100 грама плод съдържат само 46 калории, така че това е отличен плод за тези, които се грижат за  фигурата си. Има хора, които приготвят чай от мушмули и твърдят, че изгарял мазнини.

А сега – Внимание!

Мушмулата, с всичките ѝ полезни свойства, има и  противопоказания. Тя съдържа голямо количество лимонена и ябълчена киселина, така че за хора, които имат гастрит, язва на стомаха, проблеми с дванадесетопръстника, не се препоръчва мушмула.  Ако хора с подобни проблеми, имат  силно желание да ядат  мушмули,  то плодовете трябва да бъдат гладки и леко меки на допир.

 Помнете също, че мушмулата не е подходяща за транспортиране и има много малък срок на годност, така че бъдете много внимателни при избора на всеки плод.

Малко ме е срам да го призная, но честността е качество, което уважавам много, така, че признавам си да ми олекне. Излиза така, че това е плод, за който до днес само бях чувала, а по света съществуват мастер домакини, които знаят дори как се прави туршия от мушмула;

Дори конфитюр от мушмула… Ами щом има такива, които правят от патладжан, защо ли се учудвам…

Това човекът е опасна работа, заклевам се…

източник снимки: Гугъл ( ‘що не си ми казал до сега за мушмулата?!?)

автор: Тезджан Ферад- Джани