Най-силното животно – Част II

Най-силното животно – Част II

31/10/2018 Off By martha

6: Горила

Горилите са най-големия вид примати и живеят в централна и източна Африка. Те споделят 98.3% ДНК с човека, но горилите са много по-силни. Мъжките могат да тежат до 200 килограма, но могат да повдигнат 2 тона. Това е 10 пъти тяхната тежест и това ги прави от 15-20 пъти по-силни от човек. Странно как няма и 2% ДНК довеждат до такава драстична разлика.

5: Мравка

Има доста разновидности мравки по света, но средно те са около 18 милиметра. Тези малки същества обаче могат да носят до 50 пъти тяхната тежест. Дали огромни листа или камъчета, това е еквивалент на човек да вдигне 2.5 тона.

4: Азиатката мравка тъкач

Този специфичен вид мравки могат да бъдат намерени в Австралия и Югоизточна Азия. Големината им е от 5-6 до 8-10 милиметра и могат да издържат 500 милиграма тежест – това е около 100 пъти тежестта им. Учени установили това когато една мравка, носейки това количество, стояла надолу с главата без да падне.

3: Бръмбар носорог

Това насекомо може да достигне големина от 15 сантиметра и може да бъде намерено във всеки континент освен Антарктика. Името им идва от мъжките индивиди, които имат рог, който наподобява този на носорога. За някой от тях се казва, че могат да вдигнат до 800 пъти тежест си.

2: Торен бръмбар

Те са определени като скарабеи с големина от 1.3 до 6.5 сантиметра. Учените докладват, че рогатия торен бръмбар е най-силното насекомо, тъй като може да завлече 1141 пъти тежестта си. Точната цифра била определена като за крилата на бръмбара била закачена миниатюрна кофа, в която капка по капка се е добавяла вода докато насекомото я теглило.

1: Кърлеж Орибатида

То не се счита за насекомо, а членестоного. Те живеят в горите и почвите и се хранят с гъби или гниещи материали. Това микроскопично животно, с тежест 0.1 милиграма, може да вдигне 1180 пъти телесната си маса и да тегли 540 пъти тежестта си.

Може би сте забелязали, че най-силните животни са и най-дребните. Причината е, че по-големите животни трябва да отделят голяма част енергия и сила, за да местят тежестта си. При по-малките създания по-малкото телесна маса означава, че могат да отелят повече ресурси при мърдането на предмети. Явно в крайна сметка големината наистина е от значение.

 

Автор: Мартина С. Попова