Настойчиви бонобо майки помагат на синовете си да станат мъже

Настойчиви бонобо майки помагат на синовете си да станат мъже

03/06/2019 Off By nina

Много майки препират възрастните си деца за внуци. Но майките на бонобо слагат майчиния си тормоз на друго ниво: те активно участват, като помагат на синовете си да намерят приятели.

Още по-изненадващо е, че натрапчивата тактика получава резултати. Синовете на властни майки са по-склонни да създадат и отгледат деца, казва група изследователи.

“Това е първият път, в който можем да покажем влиянието на присъствието на майката върху много важна мъжка черта, каквато е тяхната плодовитост,” каза Мартин Сурбек, приматолог от Института за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия в изявление за пресата. “Бяхме изненадани да видим, че майките имат толкова силно, пряко влияние върху броя на внуците, които получават.”

Момчето на мама

Бонобо са слаби маймуни, които живеят в групи от около дузина в равнинните дъждовни гори в басейна на река Конго. Женските и техните млади формират ядрото на повечето групи. Мъжките, дори и като възрастни, са склонни да се придържат към групата на майка си.

„В социалните системи на бонобо дъщерите се откъсват от местната общност, а синовете остават“, обясни Сурбек. “Но за малкото дъщери, които остават в общността, за които нямаме много примери, не виждаме как те получават помощ от майките си.”

Синовете, от друга страна, биват глезени. Бонобо майките се грижат синовете им да постигнат добро социално положение, например. А когато става въпрос за чифтосване, майките също са на разположение. В предишни проучвания Сурбек и колегите му открили, че майките на бонобо се уверяват, че техните синове са близо до плодовити женски. Майките дори водят битки с мъжки, които се опитват да прекъснат опитите за чифтосване на синовете им.

Успех за бащинство

В новото проучване изследователите комбинират генетични и демографски данни от предишни проучвания, които са наблюдавани четири диви общности на бонобо. Анализът, който включва тестове за бащинство, разкрива, че мъжките бонобо, живеещи в група с майките им, е три пъти по-вероятно да имат деца, отколкото мъжките, живеещи в групи без присъствието на майките им, съобщава екипът в списание Current Biology. В хода на проучването около три четвърти от потомството са били заченати в присъствието на майката.

Защо майките-бонобо са толкова категорични в помагането на синовете им да се размножават, все още не е известно, но учените подозират, че майките се опитват да осигурят продължаването на родословното си дърво.

“Тези женски са намерили начин да увеличат репродуктивния си успех, без да имат повече потомство”, каза Сурбек.

Превод – Нина Жишева