Науката потвърди – кучетата усещат лошите хора

Науката потвърди – кучетата усещат лошите хора

15/05/2019 Off By nina

Понякога имаме чувството, че някой е лош човек. Това не означава, че сме прави, разбира се.  Странното, обаче е, че същото не е вярно за кучетата. Когато усетят, че човекът край тях трябва да бе избегнат и се отдалечат от него, според учените интуицията им е сработила напълно на място.

Всички знаем, че кучетата имат невероятно обоняние. Ето защо те понякога се използват за надушване на наркотици или бомби или просто първи се притичват на помощ.

Но едно куче може действително да разпознае фактори, които съставляват личността на дадено лице, според проучване, публикувано в списание Neuroscience and Biobehavioral Reviews. По-конкретно, те могат да усетят, когато даден човек е постъпил зле с някой друг.

За да разберат дали кучетата могат да усетят подлостта, учените проучиха типичните реакции, които кучетата имат към различни събития.

„Известно е, че кучетата вярно следват човешките насочващи жестове. В това изследване ние си зададохме въпроса дали кучетата “автоматично” правят това или гъвкаво коригират поведението си в зависимост от надеждността на показалеца, демонстрирана в непосредствено предшестващо събитие.”

В проучването кучетата преминали през различни сценарии. В един от тях доброволец помага на друг човек да отвори бурканче, което е плътно запечатано, докато кучето присъства. В друг вариант доброволецът е пасивен. В друг, доброволецът отказал да помогне.

След като кучето наблюдавало поведението, доброволецът се опитал да даде на кучето лакомство. Човекът, който е помогнал за отварянето на буркана и пасивният доброволец също имали шанса да дадат лакомство на кучето. Въпреки това, ако доброволецът бил добър, вероятността кучето да вземе храната от ръката му, била голяма.

Но когато доброволецът, който не предлагал да отвори буркана, се опитал да предложи на кучето храна, кучето го пренебрегнало. Кучето не се доверило на човек, който бил подъл.

Това показва невероятно възприятие. Кучето можело да получи лакомство, свободно и чисто, но отказало, защото усетило, че човекът не е добър. Това наистина казва много за способността им да съдят за някого само от едно взаимодействие.

“Тези резултати показват, че кучетата не само са висококвалифицирани в разбирането на командите и жестовете, но също така правят изводи за надеждността на човека, който подава сигналите и следователно гъвкаво променят поведението си в зависимост от извода.”

Обърнете внимание, че следващия път, когато около кучето ви има непознат. Ако кучето ви не го хареса, може би е добра идея и вие да си оставите малка дистанция!

Превод – Нина Жишева