Накратко за джаза

Накратко за джаза

06/12/2018 Off By martha

Пускате ли си джаз за фон през деня докато правите нещо друго? Вероятно най-често се сблъсквате с този стил в някое заведение. Много неща могат да се кажат за революцията, която джаза създал в музиката. На кратко, може да се каже, че благодарение на него имаме модерната музика днес.

Всичко започнало в едно американско градче наречено Ню Орлиънс, САЩ. Там и до днес джаза е част от културата и града се гордее с това. В началото на XX век все още се танцувало валс по баловете. Това естествено било луксозност само за заможните. Бедните гета пълни с афроамериканци били изолирани от тези събития. Там, на пук на богатите, те решили да създадат собствена музика, като вкарат елементи от африканските песни. В началото използвали домашна посуда за инструменти – за ударни инструмент използвали тенджери и кутии, за известният бас, с който джаза се отличава, използвали пръчка от метла забита в празна кутия, по която била опъната дебела връв. Те се събирали в мазетата и пеели и танцували, докато заможните танцували валси. Никой не е можел да чете ноти, така че всички се водили по слух. Някой задавал тон, друг започнал ритъм и останалите се наслагвали след тях. Може да се каже, че в началото не е звучало така изискано както днес, но все от някъде трябва да се започне…

Джаз музиката дълго била отхвърляна от обществото. Наричали са го „селски шум“. Но с времето и промените, джаза станал малко по малко изкуство на майсторски умения. Тъй като нямало ноти, нормалните структурирани тактове и изпипани мелодии от класическата музика изчезнали. Класическите музиканти се затруднявали с виртуозните моментални импровизации на джаз музикантите. Свиренето на музика станало приключение – всеки свирил своето нещо, но в същото време това, трябвало да се напасне с другите. Синхронизирането и създаването на музика на момента станало забележително шоу. Казват, че истинският джаз никога не може да бъде повторен по един и същ начин.

Вероятно сте чували, че джаза живее в хората, той не може да бъде научен. До определена степен е вярно. Той е разрухата на фундаменталната квадратна структура и изграждането на свободна чрез музика. От джаза се пораждат всички модерни поп и рок стилове. Без този отзив, изхождащ от подтиснатото афроамериканското общество може би все още щяхме да танцуваме валсове.

 

Автор: Мартина С. Попова