Точката на Конфуций – особено силно място

Точката на Конфуций – особено силно място

06/12/2018 Off By nina

Напоследък все по-голяма част от човечеството е подложена на непрекъснат стрес. Именно стресът може да се приеме като най-главния бич на съвременността на 21-ви век. Обикновено той се развива постепенно, нагнетява се с месеци, дори с години и неумолимо трови живота ни, нарушавайки работата на организма ни.

По-специално, състоянията, дължащи се на хроничен стрес, са не само нарушаване на настроението, неврастения и емоционален дисбаланс, но и системното влошаване на храносмилането, диспепсията, замъгленото виждане, лошата концентрация, горчивината в устата и гаденето сутрин и т.н.

Що се отнася до физическото здраве, хроничният стрес засяга преди всичко състоянието на жлъчния мехур. Освен това негативният му ефект се простира до дванайсетопръстника. В резултат на това се появява холецистит – възпаление на жлъчния мехур, а след това остър или хроничен колит, моторното подуване на жлъчката се нарушава: постепенно започва да се амортизира, да произвежда кристален пясък, който бързо се превръща в камъни. С други думи, развиваме хронична жлъчнокаменна болест. Как да се отървем от стреса, а още по-добре – как да го предотвратим?

Един от най-популярните методи на Изтока, а напоследък и на Запада, който бързо се справя както с острия, така и с хроничния стрес, е масажирането на биологически активната точка фен-чи. Наричат я още и точка на Духа, или точката на Конфуций. Между другото, Конфуций, известен китайски мислител и философ, често е прилагал този лечебен масаж и оттук идва и наименованието й. Той твърдял, че въздействието върху тази точка представлявало и „забележителен регулатор на яснотата на ума, доброто сърце и светлия взор.“

Като цяло китайците смятат, че „човешкия живот се управлява от три точки: домакинът на приготвянето на храната – точка на Чингис хан, повелителят на времето – точка цзу-сан-ли и управляващия с разум – точката на Конфуций. Затова влиянието на последната, освен неутрализацията на последствията от острия и хроничния стрес, стимулира и развиването на здрав мозък.

Точката на Конфуций се намира върху задната част на главата, под тилната кост, примерно на около 2,5 см над границата на растежа на космите, в ямката на външния край на трапецовидния мускул, ще усетите вдлъбнатината.

Точката може да бъде масажирана както с пръсти, така и с тъпата страна на молива, с меки кръгови движение, по посока на часовниковата стрелка, в продължение на 5 минути.

Точката е двустранна, може да се напипа и от лявата и от дясната страна на главата. Но, ако сте десноръки, масажирайте фен-чи само дясната страна. И обратно – ако сте леворъки, масажирайте само отляво. Ако и двете ви ръце са здрави и силни, може да влияете и на двете точки.

Трябва да отбележим, че въздействието върху точката на Конфуций може да се отпусне спазъм на чревния тракт, както и да излекува жлъчния мехур, тъй като се намира върху енергийния му канал. Масажирането на точката може да помогне при главоболие, заболявания и сълзене на очите, световъртеж, намален слух, високо кръвно налягане, неврастении и емоционални разстройства.