Чудовището от езерото Тота

Чудовището от езерото Тота

06/12/2018 Off By nina

Езерото Тота е най-голямото езеро в Колумбия, разположено в източната част на Бояка, близо до град Аквитания, който се намира на източната страна на езерото. Легендите разказват, че във водите на езерото живее мистериозно чудовище.

Намира се на височина над 3 015 метра над морското равнище, водата му е студена –  13 градуса по Целзий (55 градуса по Фаренхайт), водите му се вливат от река Вудия. Езерото Тота заема площ от около 21 квадратни километра, с дължина от 55 километра, ширина 6 километра и дълбочина 58 метра.

Реката е смятана за религиозен център за местната култура на Муйска и коренното население, което някога е обитавало планинския район.

Езерото е дом на голямо разнообразие от риби, включително дъгова пъстърва и голямо птиче население, но… в него живее и едно по-различно създание. От 16-ти век се говори, че едно митично чудовище обитава езерото, често наричано “диабло балена” (дяволски кит); в продължение на векове племето Муйска вярва в загадъчното животно и историята му се предава от поколение на поколение.

Езерото е заобиколено от племето Муйска. Говори се, че един “Монета” (мъдър стар местен свещеник) свика хората на Муйска да се съберат, за да извършат “екзорсизъм на жестокия и зъл дух” на име Бусирако. Събитието се провело в голяма долина, която сега формира езерото Тота. Церемонията Бусирако била извършена заради горещото лято и произтичащата от това тежка и продължителна суша и в крайна сметка довела до създаването на езерото Тота. В историите за церемонията се споменава чудовище, “голяма черна змия, с очи, които блестят”, което е неразделна част от легендата за създаването на езерото.

Съществуват много други примери за митичното същество в различни източници, които разказват историята за създаването на езерото. Най-ранните бележки в съвременната история е оставил конквистадорът Гонсало Хименес де Кесада, последван от свещеника и историк Лукас Фернандес де Пиедраита през 1676 г. Той описва чудовището като “риба с черна глава като на вол и по-голяма от кит” в книгата си „Обща история на завладяването на Новото царство на Гранада: в името на Негово кралско величество –  крал Шарл II на Испания островите на Южна и Югоизточна Азия“.

През 1852 г. колумбийският писател, политик и учител Мануел Антиза споменава чудовището в книгата си “Поклонението Алфа”, описваща северните провинции Нова Гранада. Той написал във въведението й “тази дълга история включва сладководен дявол”.

Йозе Йеронимо Триана, колумбийски лекар и изследовател, отбеляза присъствието на чудовището в книгата си “Митове, легенди, традиции и фолклор на езерото Тота“

Историята на митичното чудовище в езерото Тота се разказва от поколения насам и си е спечелила популярност, жива и до сега. Днес много хора посещават езерото, за да се отпуснат на белите му пясъчни плажове, да наемат лодки, за да се поразходят и да разгледат околните планини, като не спират да се оглеждат за тайнственото чудовище.