Вкусно и полезно – възможно ли е?

Вкусно и полезно – възможно ли е?

05/12/2018 Off By djani

Изненадващо, но овесените ядки са известни на човечеството от над 4000 години.

Тогава са били особено ценени, тъй като са позволявали и на най-бедните да оцеляват в тежки времена. В наше време те са достъпни за джоба на всеки и  са изключително полезни за здравето. Няма значение дали ще ги консумирате за закуска или обяд. Ако го заобичате, това ще ви е само от полза.

 

Има два начина за консумация на овесени ядки: като люспи или като трици. Разликата между тях се получава от начина на обработка. Овесените ядки представляват нарязаната част от зърното, обелена и препечена. За да се получат овесени люспи, зърното се изсушава, бели и нарязва на малки парченца. Овесените трици или зърното се смила без да се премахва нищо от него.Това означава, че те са по-богати на протеини и по-бедни на въглехидрати, в сравнение с овесените люспи. Това е основателна причина да се предпочетат овесените трици, тъй като са по-богати на хранителни вещества.

Овесените ядки  са известни с многобройните си ползи за здравето.

Нека да се гмурнем в дългият списък от тях:

– Те съдържат витамин В6, фосфор, калций, желязо, манган, магнезий, натрий и мед. Овесът е истински рекордьор по съдържание на цинк.

– Лекарите препоръчват овесени ядки при сърдечно-съдови заболявания. Богати на фибри бета-глюкани, имат непосредствен ефект върху нивото на холестерола.

– Гастроентеролозите препоръчват овесената диета за профилактика и терапия на много заболявания на стомаха както и за хепатит, гастрит, възпалителни процеси на хранопровода и дори за цироза на черния дроб. – Освен това тя помага за регулиране на теглото.

– Овесът има положителен ефект върху нервната система.

– Той дава комфорт на метаболизма и индивида. Издържа на стрес и – безсъние.

– Укрепва метаболизма на костите и мускулите.

– Овесът е верен съюзник и за импотентност.

– Той помага да се предотврати подагра и да се осигури редовно функциониране на щитовидната жлеза…

– Той е силен екстрактор на урина. Намалява болката и оплакванията по време на трудни менструални периоди.

– За повечето хора е известно, че овесът спомага за намаляване на теглото. Той често е включван в различни хранителни режими.

Ето няколко лесни рецепти как да си направите овесена каша:

Плодова овесена каша

Изберете плод по ваш вкус. Смесете ги с прясно или кисело мляко и добавете една супена лъжица овес. Разбъркайте много добре. Плодовете може да ги настържете, нарежете или всичко заедно да се пасира. Перфектна смес която може да се консумира във всеки час на денонощието.

Палачинки с овесена каша:

Те може да са солени или сладки. Достатъчно е да се смеси овесено брашно с прясно мляко и да се изпържат палачинки. Здравословна закуска, която ще ви зареди с енергия за цял ден.

 

 

Каквато и форма на консумация предпочетете, помнете, че ако сте решили да го включите в хранителен режим или да подпомогнете лечение на даден проблем, то задължително това трябва да е решение, взето съгласно наблюдаващият ви лекар.

Ох, как обичам, когато нещо вкусно се окаже толкова полезно.

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани