Старчески дом-градина стана Сграда на годината за 2018

Старчески дом-градина стана Сграда на годината за 2018

05/12/2018 Off By nina

Жилищен комплекс за възрастни граждани бе избран за Световната сграда на годината на Световния архитектурен фестивал (WAF), който се проведе в Амстердам в петък.

Считана за едно от най-големите отличия в индустрията, наградата бе връчена на Адмиралтейството Кампунг в Сингапур заради успешното интегриране на обществени съоръжения, обществено пространство и над 100 апартамента за възрастни хора. Сградата се наложи над стотици избрани проекти, включващи стадиона на Световното първенство по футбол, Националната библиотека на Катар и неотдавна възстановената станция Лондон Бридж.

Намиращата се в северната част на Сингапур многослойна разработка е разположена върху пространство, по-малко от един хектар. В допълнение към затворените жилищни райони, тя предлага пешеходен площад, обществен парк и медицински център, оборудван за извършване на обикновени дневни операции на място.

Стилистичният дизайн на сградата се основава на това, което дизайнерите от местната архитектурна фирма WOHA, описват като подход “клубен сандвич”: Докато структурата представлява едно интегрирано цяло, тя всъщност се състои от колекция от различни услуги, разположени на различни етажи.

Дизайнерите на WOHA споделят, че при проектирането на сградите са се стремили да намалят използването на енергия в комплекса и са наблегнали върху пасивната вентилация, естественото осветяване на пространствата. Умело са се възползвали от климатичните условия на страната, която е известна с честите си и обилни валежи и са изградили система за събиране на дъждовната вода, която се използва за напояване на озеленените покриви и стени, украсяващи и оживяващи комплекса.

Разделено на три слоя – горна, средна и долна, Адмиралтейството Кампунг съдържа 104 апартамента за възрастни хора, разположени в два блока от по 11 етажа. Долните секции имат достъп до публичните пространства, включително огромни зелени пространства, тераси и така наречените хокър центрове (термин, използван за сингапурските центрове за храна на открито).

Местата за отдих са изградени в непосредствена близост до резиденциите на възрастните хора, за да “подкрепят връзките между поколенията и да насърчат активното стареене”, обясниха дизайнерите на пресконференция.

Журито, което включваше водещи архитекти и други представители на индустрията, похвали опита на WOHA да се погрижи за застаряващото население на Сингапур, според програмния директор на WAF Пол Финч.

“Съдиите са възхитени от проекта за начина, по който проектът подхожда към дълголетието и здравните грижи, осигуряването на социални жилища и търговското пространство, което дава възможност за значителни ползи за обществото”, каза той в изявление.

Финч заяви, че проектът “прави необходимите неща по интелигентен начин” и похвали включените транспортни връзки и естествена вентилационна система, системите за напояване на растителността в парковете. “Журито смята, че това е проект, даващ потенциални уроци на много градове и държави по света”, добави той.

Адмиралтейството Кампунг е най-новият в редица обществени или публични архитектурни проекти, които претендират за наградата на WAF. Миналата година най-голямата награда бе присъдена за проект за реконструкция след земетресение на село в провинция Юнан в Китай. Разширение на Националния музей в Шчечин, Полша, получи признание през 2016 г.

Интерлайз, сложен комплекс от апартаменти на ОМА и немският архитект Оле Шеерен, спечелиха наградата за сграда на годината през 2015 г.

Други победители бяха гимназия в Кот д’Ивоар, мащабен проект за жилищно строителство в Матура, Индия и музеят “Zeitz MOCAA” на Томас Хедървик, построен в неизползвани силози за зърно в Кейптаун, Южна Африка.