Непознатият артишок

Непознатият артишок

30/11/2018 Off By djani

На нашата планета има много растения, за които хората вероятно са чували, но не знаят истинската им употреба и цел. Например, артишок – какво е това, как се употребява? Яде ли се?  В много страни, тази култура се отглежда като зеленчук и се използва за готвене. Държавите, в които употребата на артишок расте в големи количества: Северна и Южна Америка; Европейските страни, по-специално Италия и Франция. Но е важно да знаем не само какво е артишокът, къде и как расте, но и неговите свойства. Този зеленчук се счита за много ценен и полезен. Жителите на Франция са най-активните потребители. Той съдържа витамини, вещества и минерали, които са доста полезни за тялото: витамини А, Е, С, К, а също и групата витамини В, незаменими за човека: калий, фосфор, магнезий, натрий, калций – макроелементи; микроелементи – мед, манган, желязо, цинк, селен; танини; ензими и други компоненти. Това е божествено растение е за тези, които искат да отслабнат, но не искат да навредят на здравето си. Заедно с всички свои полезни свойства, артишокът съдържа минимален брой калории. В състава му има вещество инулин, който веднага щом влезе в човешкото тяло, започва да се произвежда голям брой полезни бактерии в чревната среда. Артишокът съдържа и цинарин.

С него се подобрява значително церебралната циркулация. По този начин, използването на това растение може да бъде отлично за предотвратяване на атеросклерозата. За тези хора, които имат проблеми с червата, артишока ще помогне за намаляване на нивото на отделяне на газове.

Това означава, че почти всички компоненти на обвивката на тинктурата, предпазват черния дроб от токсични вещества.  Произвежда се екстракт от артишок, както и лекарства под формата на таблетки Ако не можете да купите пресни зеленчуци от магазините за хранителни стоки или да поръчате продукти от страната на произход , можете да го закупите в лекарствената форма. Както вече беше посочено, артишокът се използва  за комплексно лечение на стомашно-чревни заболявания, черния дроб, предотвратяване на атеросклероза и други. Струва си да се помни, както при всяко лекарство, хранителна добавка – екстракт от артишок не трябва да се предписва като самолечение по никакъв начин. Той е спомагателно средство и е необходимо консултация с лекар специалист, ако ще го включвате в специална диета или лечебен режим.

Посветените, го приготвят в различни варианти, например пълнен с ориз, с гарнитура от задушени зеленчуци. Майка ми подшушва, че подправката, която най-добре си партнира с артишока е копър.

Много хора отбелязват, че след прилагането на продукти, на основата на екстракти от артишок, нервната система укрепва, мирът и спокойствието идват, стресът се случва изключително рядко и депресията отива в миналото. Звучи и изглежда  добре, защо не?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани