Маскираните ваксаджии на Ла Пас

Маскираните ваксаджии на Ла Пас

30/11/2018 Off By nina

Всеки ден хиляди млади мъже се струпват в центъра на Ла Пас, облечени в дрипави якета с качулки. И въпреки заплашителното им облекло, това не са престъпни банди, които искат да предизвикат безредия по улиците. Те вършат една от най-нежеланите работи в Боливия – лъскат обувките на хората.

Ваксаджиите се появяват за първи път в Ла Пас през 80-те години, когато Боливия е в период на дълбоки икономически трудности. През това време десетки местни Аймара и Кечуа мигрират в съседния град Ел Алто, за да избягат от крайната бедност на провинцията. С оскъдните си трудови умения, на които да разчитат, много хора започват да лъскат обувките от финансовия елит на Ла Пас за прехраната си и стават ваксаджии или лустработас.

Забележително е, че тази огромна нерегламентирана работна сила решава да се обедини отново през 90-те. Първият синдикат на ваксаджиите се формира през 1997 г., а 10 години по-късно прераства в асоциацията на ваксаджиите, която продължава да функционира и днес. Понастоящем синдикатите на ваксаджиите играят жизненоважна роля в подпомагането на уязвимите работници и намаляването на стигмата, свързана с работата.

Обикновено гледат на ваксаджиите от Ла Пас като на алкохолици, наркомани и крадци, отхвърлени от основното общество. В резултат на това те решават да покрият лицата си, като по този начин си осигуряват анонимност в професията, която никъде не е на почит. Освен това маската ги предпазва от вредните миризми и изпарения на боите, които, въпреки модерните производства напоследък, непрекъснато ги тровят.

За съжаление злоупотребата с наркотици е неоспоримо разпространена в общността на лустработас. Повечето млади работници са сираци или са избягали от семейства, където са били насилвани. Те се превръщат в една здраво споена група, която им помага да се справят с мрачната реалност на живота по улиците. Но все още има и такива, които изкарват по няколко монети на ден и ги харчат за алкохол, като бавно, но сигурно се пропиват до смърт. Средно лустработас изкарват по 4.20 долара на ден.