Дядо Коледа – легенда, реалност или мечта?

Дядо Коледа – легенда, реалност или мечта?

30/11/2018 Off By nina

Свети Николай бил епископ, живял през четвърти век в Мира, Мала Азия (сегашна Турция). Той бил много богат човек, защото родителите му умрели, когато бил млад и му оставили много пари. Бил и много добър, помагал на бедните и давал тайни подаръци на хората, които се нуждаели от нещо. Има няколко легенди за Свети Никола, въпреки че не се знае доколко истина има в тях!

През 16 век в Северна Европа след Реформацията историите и традициите за Свети Никола затихват. Но все някой трябвало да дава подаръци на децата на Коледа, така че в Обединеното кралство, особено в Англия, се появява “Дядо Коледа” или “Старият човек Коледа”, стар герой от театрални пиески, представяни през Средновековието във Великобритания и част от северна Европа. Във Франция той тогава бил известен като Père Nöel.

В някои страни, включително в части от Австрия и Германия, подаръците раздавал Крискинд –  бебе със златни коси, с крила, символизиращо новороденото бебе Исус.

През 1823 г. е публикувано известното стихотворение “Посещение от Свети Никола”. Поемата описва Свети Никола с осем елени и им дава имената. Те стават много добре известни в песента “Rudolph the Red nosed Reindeer”, написана през 1949 г.

Знаете ли, че Рудолф и другите еленчета на Дядо Коледа би трябвало да бъдат момичета!? Само женските северни елени запазват рогата си през зимата.

Британският Татко Коледа и американският Дядо Коледа стават все по-сходни през годините, докато днес станат еднакви.

Някои хора казват, че Дядо Коледа живее на Северния полюс. Във Финландия те казват, че живее в северната част на страната им, наречена Лапландия.

Но на всички е известно, че той препуска в небето на шейна, теглена от елени, че влиза в къщите през комина през нощта и оставя подаръци за децата в чорапи или чанти по леглата им, под семейното коледно дърво, или до камината.

Съществува градска легенда, че от Кока Кола са създали червения костюм на добрия старец, дори някои твърдят, че те притежават Дядо Коледа! Това ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО!!!

Дълго преди напитката да бъде измислена, свети Никола е носел епископската си червена роба. През годините образът на Дядо Коледа е претърпял много промени но на 1 януари 1881 списанието Harper’s Weekly публикува картина на Томас Наш, изобразяваща Дядо Коледа с голям тумбак, червен костюм и с лула.

Кока Кола използват този образ на дядото за първи път през 1920 година, като заменят лулата му с чаша Кока Кола, а през 1995 година вкарват в рекламата камиона.

Е, нека добрият старец да бъде щедър към всички!