Не е страшно да си стар :)

Не е страшно да си стар :)

02/05/2019 Off By nina

Гледката на провисналата, набръчкана кожа на стареенето може да има много по-положително и реално тълкуване: стареенето има своите предимства, много от тях  се простират от нуждата от по-малко сън до правенето на по-добър секс. Ето един поглед към това защо безбройните свещи на вашата торта са просто страхотни – защото възрастните

Гледат на света с розови очила

Да бъдеш щастлив може да се свежда до отношението, показват проучванията. Това е чудесна новина за възрастните хора, чиито мозъци изглежда да са нагласени, за да помнят добрите времена. Проучване на мозъка, публикувано през 2010 г. в списание Cortex, разкри, че розовите очила на възрастните хора могат да бъдат свързани с начина, по който мозъкът обработва емоционалното съдържание.

Изследователите са сканирали мозъците на участниците – млади възрастни (на възраст 19-31 години) и възрастни хора (на възраст 61-80) – като са гледали серия от снимки с положителни и отрицателни теми, като победител скиор или ранен войник. Възрастните показали силни връзки между мозъчните региони, които обработват емоциите и тези, за които е известно, че са важни за успешното формиране на спомени, особено когато обработват положителна информация. Същите силни връзки не били открити при по-младите участници.

Възрастните хора не само си спомнят блажени моменти от миналото в ярки цветове, но става ясно за изследователите, че стареенето може да се поддава на оптимизъм.

Имат щастието и честта да бъдат баба и дядо

Без пелени. Никакви инатливи сцени. Няма треска и ушни инфекции. Стареенето означава, че можете да се наслаждавате на внуци, сякаш те са ваши собствени, но без никакви разочарования. Бабка и дядко не могат да грешат в очите на внуците. Изследванията показват, че бабите и дядовците могат да увеличат шансовете на детето да оцелее по време на високорисковия период на детството и детството в традиционните общества. Същата връзка може да се окаже вярна и в западните общества, според Дейвид А. Коул от университета “Едит Коуън”. „Чувствахме, че ако в западните общества съществува такава асоциация, където равнището на раждаемостта и детската смъртност е много по-ниско, бабите и дядовците биха могли да дадат значителен принос за общественото здраве на нашето общество”, се казва в изявление на Coall.

И вие сте добри в това. Проучване, публикувано в ноемврийския брой на списание “Педиатрия” от учените от училището по обществено здраве на Блумбърг Джонс Хопкинс, показа, че децата, за които се грижи баба, са с 50% по-малко вероятно да пострадат, отколкото децата, за които се грижат други роднини или дори собствената майка на детето.

Станали са по-мъдри

Подобно на хубаво вино, възрастните хора са остарели до съвършенство, поне когато става дума за мъдрост. С напредването на възрастта може да са имали по-трудно време за настройка на неподходяща информация, но тази липса на фокус може в действителност да увеличи паметта, според проучване, публикувано през 2010 г. в списание Psychological Science. По-конкретно, възрастните хора имат уникалната способност да „прескачат” ненужната информация. Този тип памет може да помогне на по-възрастните хора при вземането на решения и разрешаването на проблеми, предполагат изследователите. Например, ако един мениджър иска да насърчи служител, би било полезно да се припомни не само работата му, но и взаимодействието му с други служители.

Имат възможността да се наградят с добър секс

Сексът продължава да бъде качествен, докато остарявате. Едно проучване от 2007 г., публикувано в списание New England Journal of Medicine, изследва възрастни хора на възраст от 57 до 85 години, като установи, че повече от половината от 75- до 85-годишните са съобщили за палуване в леглото поне два до три пъти месечно, а 23% съобщават за секс поне веднъж седмично.

Превод – Нина Жишева