Новата жаба Пинокио

Новата жаба Пинокио

11/06/2019 Off By martha

В планинските гори на Нова Гвинея учени описват нов вид дървесна жаба. Дами и господа, срещнете се със северната жаба Пинокио.

Пол Оливър, херпетолог от Музея на Куинсланд и университета Грифит в Австралия, всъщност е открил тези любопитни амфибии на полева експедиция през 2008 г., докато той и екипажът му се крият от дъжда в планината Индонезия Фоя. Случайно се огледал и забелязал зелена, кафява и жълта жаба, които седели на една торба с ориз.

“Може да се каже, че те ни намериха, а не ние тях,” казва Оливър, който официално описва този новия вид, Litoria pinocchio, в последния брой на Zootaxa.

Пинокио жабата е само една от шепа дървесни жеби от Нова Гвинея в същия род, които имат тези остри носове или трибуни. Оливър и неговият екип описаха два други нови вида в друг скорошен доклад, също в Zootaxa. Сега Оливър и колегите му работят усилено, за да разберат за какво са очарователните малки шнози.

“Особено поразително е, че е еректилна”, казва Оливър в имейл. – Понякога изпъква доста правилно, а в други случаи се спуска надолу. Така че, това е доста сложна структура, която трябва да има някаква цел. ”
Една от теориите е, че носът привлича женските – но това е също проблематично, казва той.

“Когато други биолози са разгледали развъждането при жаби с рога, те са открили, че няма модел за дължината на мъжките носове, с която привличат повече женските”, казва той.

Оливър също подозира, че рогата могат да помогнат на жабите да идентифицират един вид от друг в богатите на разнообразие гори. Вече са описани повече от 450 вида жаби и има още много други, които предстои да бъдат открити. В Нова Гвинея – вторият по големина остров в света – има повече видове жаби, отколкото всеки друг остров на картата.