Нормално ли е да сте синеоки

Нормално ли е да сте синеоки

26/12/2018 Off By nina

Възможно е да принадлежите към една от най-изключителните групи в света, без да го осъзнавате. Ако имате сини очи, вие имате един от най-редките, но най-желаните рецесивни гени в света. Всъщност само около 17% от населението на света има сини очи, докато се смята, че повече от 50% от населението на света има кафяви очи.

Докато сините очи може да са редки, те са сред най-честите цветове на очите при раждането. Повечето бебета от бялата раса, както и от много други етнически групи, се раждат със сини очи. Въпреки това, човешкият меланин има тенденция да се развива с течение на времето. Това означава, че дори ако сте родени с бебешки сини очи, шансовете са, че в крайна сметка те ще станат кафяви, зелени или кестеняви.

Начинът, по който се развиват сините очи, е дори по-рядко от самия цвят на очите. Учените са открили, че генетична мутация върху гена OCA2 променя пигментното производство на организма, създавайки сини очи. Всъщност проучване от 2008 г., публикувано в списанието Human Genetics, показва, че всеки синеок човек е произлязъл от един единствен прародител, който пръв проявява тази уникална генетична мутация.

Докато сините очи се появяват по-често в определени географски райони – например Финландия и Естония почти 90% от населението има сини очи, например – в САЩ броят на бебетата със сини очи намалява. Изследователи от Университета Лойола в Чикаго са установили, че между 1905 и 1951 г. броят на белокожите бебета в САЩ е намалял с 25%.

Но те също така не откриват връзка между сините очи и общата степен на оцеляване. Вероятно ще сме добре, ако сините очи станат още по-редки или напълно изчезнат с течение на времето. И докато сините очи може да са рядкост, ако имате червена коса и сини очи, вие ставате напълно анормален. Както червената коса, така и сините очи са рецесивни черти, така че двете заедно правят човек абсолютно уникален.

Автор – Нина Жишева