Обичате или мразите кафе?

Обичате или мразите кафе?

18/04/2019 Off By martha

Топла чаша кафе е необходима част от сутрешната рутина за милиони хора по целия свят. Много хора си позволяват по допълнителна чаша или две, за да могат да се справят със сънливостта. Но за някои лишени от сън чаша кафе никога не е отговорът. Независимо от метода на доставяне, дори малко количество кофеин може да даде на тези хора тревога или да не ги остави да спят цяла нощ.

Защо кофеинът влияе на хората по толкова различен начин?Отговорът отчасти е в гените.

Имаме вградени генетични фактори, които ни помагат с саморегулирането на приема на кофеин. Интересно е колко силен е ефектът, който генетиката оказва върху това. Редовното пиене на кафе ще развие известно ниво на толерантност към кофеина с течение на времето, което може да бъде отменено само чрез отдръпване от дневната чаша. Но ако избягвате кафето, защото ви кара да сте безпокоини, безсънни или ви кара да ви се гади? Това може да се дължи на вариации, малки колкото един нуклеотид във вашата ДНК – A, G, C и T на генетичната азбука.

Всичко започва с това, как тялото се справя с кофеина, плаващ наоколо във вашата система. Това е работата на вашия метаболизъм, а когато става дума за кофеин, само два гена се справят с по-голямата част от работата. CYP1A2 създава чернодробен ензим, който метаболизира приблизително 95% от целия погълнат кофеин. AHR контролира колко от този ензим произвеждате. Заедно, тези гени контролират колко кофеин циркулира в кръвния Ви поток и за колко време.

Някой имат генетичен вариант, който води до намален метаболизъм на кофеина. За тях е по-вероятно да консумират по-малко кафе в сравнение с някой, който има генетичен вариант, който води до повишен метаболизъм на кофеина. С други думи, ако имате бърз метаболизатор – или ако пушите, което повишава метаболизма – кофеинът няма да се задържи достатъчно дълго, за да повлияе дълбоко на мозъчните центрове за стимулиране, така че може да посегнете към още една чаша. Но ако произвеждате по-малко от ензима, съдържащ кофеин, повече от химикалите ще циркулират в тялото ви за по-дълго време, което означава, че може да ви засегне много по-дълго.