Обичате ли тишина и спокойствие?

Обичате ли тишина и спокойствие?

10/11/2018 Off By martha

Застанете спокойно на една място. Какво чувате? Може би сирени от отвъд дома ви или съседите как си говорят на терасата. Не чувате обаче миниатюрните звукова – дъхът ви, биенето на сърцето или костите ви как се мърдат. Тези звуци са толкова тихи, че почти не можем да ги чуем. Но за някои експерименти дори най-малкия шум е прекалено много.

За това учените са създали стаи, които са невъзможно спокойни. В такава стая са открити гравитационните вълни. Това не било огромно откритие само за науката на и за инженерството. Оборудването, което са използвали е трябвало да засече най-малките възможни движения. Това означавало, че трябвало да се премахне всякаква възможност за странично движение.

Те не са единствените, които търсят перфектното спокойствие. Ако телескоп търси планети на хиляди слънчеви години най-малкото разместване би го преместило в тотално различна галактика.

За да се създаде тотално спокойствие трябва като за начало да се премахнат влиятели като метална техника, движение на коли и влакове, както и вълните на морето или океана. За това тези бази са построени буквално в нищото на пустините за да се избегнат тези ежедневни пречки. Друг вариант е да се построи толкова дълбоко в земята, че няма начин каквито и да е вибрации да достигнат до там, предпазени от милионите тонове земя.

Съществува и система, която усеща дори и най-малкото движение и му противодейства. Нещо подобно на слушалки с шумопотискане, но за земята. Естествено, трябва да не се пропуска звук, който е вибрация по въздуха. Звукът може да доведе до разместване на техниката при снимане на миниатюрни молекули, което води до размазани снимки. Много лаборатории са изолирани със слоеве цимент и въздух. За да се изолира звукът от вътре, вероятно сте виждали меките облицовки на записващо студио. Те помагат да погълнат звукът и да не го разпространяват като ехо из стаята.

Хората се престрашават да се затворят в такива напълно изолирани стаи с часове на ред, за да видят дали могат да издържат. Много от тях след като излязат казват, че почти са полудели. Започнали са да чуват как костите, кожата и органите им работят, а някой дори казват, че им се дочували звуци, които не съществували. Колко е полезно това за психиката, не е много ясно, но такова откъсване от ежедневната реалност със сигурност би променил мирогледа ни.

 

Автор: Мартина С. Попова