Обратно към природата

Обратно към природата

15/03/2019 Off By martha

Милиони фермери в Индия отхвърлиха химическите пестициди като част от нарастващото движение, което благоприятства природните алтернативи. Управлението на не-пестициди е устойчив подход към борбата с вредителите, която се основава на теорията, че заразяването с един вид насекомо нарушава нещо някъде в реда на околната среда. За да стигнем до основата на проблема, вместо да лекуваме симптомите, може да балансираме населението на насекомите и да подобрим цялостното здраве на културите.

Преминаването към естествени методи на земеделие започна като движение на обикновените хора. Земеделските производители съобщават за здравословни проблеми, които варират от остри отравяния до смърт. Нашествията с вредители редовно унищожавали култури, тъй като насекомите развиват съпротива, което кара земеделските производители да вземат заеми за закупуване на все по-голям брой скъпи химически пестициди. Семействата са изправени пред осакатяващи разходи за здравеопазване, провал на реколтата, загуба на доходи и дълг, всичко пряко свързано с пестицидите.

С помощта на местни организации, земеделските производители експериментират с техники за управление на не-пестициди. Докато химическите пестициди убиват всички насекоми, управлението без пестициди се стреми да балансира екосистемата, така че насекомите да съществуват в нормални броики. Много насекоми – като калинки, водни кончета и паяци – имат важна роля в природата, което може да бъде от полза за растенията.

В рамките на една година използване на естествени земеделски методи селяните забелязали редица положителни въздействия. По-рано докладваните здравни проблеми изчезнали. Фермите, практикуващи управление без пестициди, се похвалиха с по-големи печалби и по-малко разходи. Използването на естествени репеленти също създадоло повече работни места в селото. Жителите съобщават за цялостно подобрение в качеството им на живот, от здраве до щастие и финанси.

При положение, че природните методи се оказват толкова успешни, вероятно е време да се поучим от иновациите в Индия и ги имплементираме в земеделието по света. Хем ние ще сме щастливи, хем природата ще ни се отблагодари.

Автор: Мартина С. Попова