Огънят – твърд, течен или газ?

Огънят – твърд, течен или газ?

13/11/2018 Off By martha

Да си седнеш пред камината през студената зимна вечер, с книга и одеялце, да усетиш топлината на огъня, да се вгледаш в него изгубен в мисли…

А някога питали ли сте се какво точно гледате?

Очевидно е, че това което виждате не е солидно. Но също така не е и течност. Тогава остава да е газ? Да, но от научна гледна точна огънят е различен от газовете. Можете да го видите и посочите. Газовете съществуват в едно състояние, докато огъня евентуално ще изгори и ще затихне. Грешка е да се каже, че огъня е плазма, подобна на светкавицата. Плазмите не съществуват в стабилно състояние. Те са част от мигът, в който електроните им се отделят в пространството.

Тогава както е огънят?

Оказва се, че огънят не е изобщо материя. Това е нашето сензорно усещане на химическа реакция горене. Огънят прилича на процеса, при който листата си сменят цвета, миризмата на зрелите плодове или светлината на светулките. Всички тези да сензорни сигнали, които ни показват, че се случва химическа реакция. Разликата при огъня е, че задейства няколко обоняния наведнъж. Горенето прави това възможно като използва гориво, топлина и кислород.

При лагерен огън, когато клонките са нажежени от топлината, стените на техните клетки се разлагат. Те отделят захар и други молекули във въздуха. Тези отделени вещества реагират с кислорода и създават въглероден диоксид и вода. В същото време, всички остатъци от вода по клонките се изпаряват и изсушават дървото. Това произвежда задоволителният звук на пукащото дърво в огъня. С нажежаването на огъня водата и въглеродния диоксид се разширяват и създават издължена, виеща се ивица. Гравитацията спомага да неравномерностите, които виждаме. Това създава характерната форма на огъня, която всички познаваме.

Виждаме всичко това защото процеса „горене“ също произвежда светлина. Молекулите излъчват светлина когато се нагорещят. Цветът на молекулите зависи от горещината. Най-горещите пламъци за бели или синкави. Видът на молекулите също може да повлияе на цветът.

Огънят, погледат под лупа, е толкова странен, че не е учудващо, че първите хора, които са успели да го създадат са си помислили, че е дар от бога. За по-голямата част от нашата история дори не сме знаели какво представлява, освен това, че без него животът ни бил хиляди пъти по-труден, а еволюцията ни много по-бавна.

 

Автор: Мартина С. Попова