Опасната мъртва зона на река Мисисипи

Опасната мъртва зона на река Мисисипи

12/06/2019 Off By martha

Отдалечете крайбрежието на Луизиана и Тексас, където реката Мисисипи се изпразва, океанът умира. Цикличното събитие, известно като мъртва зона, се появява всяка година, но учените предричат, че тази година може да бъде една от най-големите в историята.

Годишните пролетни дъждове измиват хранителните вещества, използвани в торовете и канализацията на Мисисипи. Тази сладка вода седи на върха на океана, предотвратявайки смесването на кислород. В крайна сметка тези сладководни хранителни вещества могат да стимулират избухването на растеж на водорасли, който консумира кислород, докато растенията се разлагат.

Полученият участък от нискокислови води води до състояние, наречено хипоксия, където животните в района се задушават и умират. Учените смятат, че тази година мъртвата зона в Мексиканския залив ще се разпространи за малко над 33,000 квадратни километра в континенталния шелф, разположен край брега.

Животните като скаридите често ще търсят повече кислород в по-плитки води, по-близо до брега. Скаридите, подложени на хипоксични води, са по-малки, растежът им е закърнат от замърсяване. Проучване, публикувано през 2017 г., отбелязва, че мъртвата зона засяга скаридите от брега на Персийския залив, като намалява цената на скаридите и намалява печалбата за местния бизнес.

Мъртвите зони не са уникални за Мексиканския залив, макар че Персийският залив се смята за втори по големина в света. В най-голямата мъртва зона в света, в Балтийско море, рибарството с ниско съдържание на кислород и повечето морски животни вече не могат да оцелеят там.

От Западния бряг на Съединените щати, Калифорния и Орегонската промишленост за раци и стриди съобщават за загуба на печалба от началото на 21-ви век, казвайки, че годишната вълна от океанска вода с ниско съдържание на кислород е унищожила много от животните, които обичайно ловят.