Опосумите извън екрана

Опосумите извън екрана

05/05/2019 Off By djani

Ако не бяха популяризирани чрез любимото на повечето от нас анимационно филмче “Ледена епоха”, може би никога нямаше да чуем или се поинтересуваме от тези животни. Любими на децата по цял свят, леко глуповати, но изключително колоритни те спечелиха сърцата на мнозина. Сега ви каня да разберем малко повече за истинските.

Опосумът  живее  в Америка и виси с главата надолу на дълга опашка, То е симпатично рошаво създание, странен обитател на гората. Едно от най-любопитните неща за опосумът е, че той може да се “преструва” на мъртъв. Това не е съзнателен процес, а е рефлекс породен от висок стрес като акт на самозащита.

Интересно е, че те не се страхуват от змии, тъй като са имунизирани срещу отровата им, с изключение на кораловите змии.

Един от първите европейци, които са видели опосум е Лу Муан. В записките си той е написал: „Това животно е с размери и глава на сукалче и, с козина оцветена в сиво и бяло, опашка на плъх и лапи на маймуна, и има чанта в долния си корем, в която пази и храни малките си.“ .

12- 16 опосума, родени две седмици след зачеването, нямат нито очи, нито уши – „само една уста за да може малкото да виси на зърната на майката. По това тя не позволява да се гледа в „чантата”.  За десет седмици в торбата, опосумите стават колкото мишки, след това колкото плъхове, и накрая майката освобождава тази орда от деца в света, но продължава да се грижи за тях, обучавайки ги в занаята на живота.

“Той е бавен, мързелив, сънлив и изглежда доста глупав… Ако го дразните, животното ще реагира само с едно движение: отваря устата си колкото може повече и я държи отворена през цялото време, като демонстрация за такива, които стоят пред него. В горите, в естествената си среда, опосумът е пъргав, може да проследи катерица, плъх, лови жаби и птици. Той е хищник, но когато е много гладен яде семена, корени и млади издънки. На земята този звяр е тромав. Поради тази причина в момент на опасност той търси спасение на дърво. Това е единственият шанс за бягство в такава ситуация.

В зоопарка във Вашингтон има опосум. На клетката е написано: „Това е често срещано животно  в Америка“. Той толерира превратностите, извършени от човека в природата, по-добре от всяко друго животно. Опосум се е приспособил да живее дори в границите на Ню Йорк. Бил е забелязан на десетина стъпки от сградите на ООН. Изчислено е, че Опосумът живее на Земята от седемдесет милиона години. И винаги е бил такъв, какъвто го виждаме сега.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани