Отровният алкохол на 20-те

Отровният алкохол на 20-те

13/11/2018 Off By martha

Коледа, 1926г. Повече от 60 души се озовават в болница в Ню Йорк. Били за силно болни и са халюцинирали. Въпреки усилията на докторите след няколко дни половината от тях починали. Причината не била вирус или лошо подбрани гъби, а алкохол, който бил отровен от правителството по това време. Да, звучи като странна конспирация, но за жалост е истина.

През 20-те години на ХХ век е избухнала химична война между правителството и нелегалните продавачи на алкохол. Това довело до хиляди отровени и мъртви хора, които дори не са знаели какво се случва. Америка по това време е приличала изключително много на сценка от „Великият Гетсби“. Но правителството в началото на 20-те забранило употребата и производството на алкохол. Хората се обърнали към черните пазари, което направило алкохолния проблем още по-голям.

Заради строгите забрани било много трудно да се вмъкнат големи количества алкохол в държавата. Черните пазари се обърнали към индустриалния алкохол. Етанол се използва в козметиката, медицински продукти и лекарства, както и бои за стени. Данъците по това време били толкова високи, че било трудно на производителите да използват етанолът по предназначение. Не само това, но той технически може да бъде консумиран.

В началото на 1906г. американското правителство започнало да добавя токсични химикали в индустриалния алкохол, за да го направят по-евтин. По това време подобни тактики вече били използвани в Европа. Добавките били бензин, хлороформ и метанол – изключително токсични съставки. Това направило индустриалните алкохоли като етанол негодни за консумация. Но когато забраната влязла в сила, това което направили с тях е просто да ги дестилират. В първите години на забраната милиони литра били откраднати за човешка консумация.

През 1926г. решили за направят тези вече токсични вещества още по-токсични. Добавили много повече метанол и той станал почти 10% от крайният продукт. Точно тази промяна довела до толкова много смъртни случаи. Никой алкохол не е особено полезен за телата ни, но тези токсични вещества могат да ни унищожат за отрицателно време. Поне тези злополуки показали, че когато се забрани нещо, което е търсено, хората си намират начини да си го набавят, дори това да означава да се поставят в опасност.

 

Автор: Мартина С. Попова