Кастриране на комари?

Кастриране на комари?

13/11/2018 Off By nina

„Спринцовката беше пълна с толкова много комари, че дори не приличаха на насекоми. Крилата им, антените и другите им стърчащи част бяха притиснати толкова здраво, че тръбата сякаш съдържаше едно вещество – може би дори нещо твърдо, като пелета или шайба.“

“Ние бяхме почти сигурни, че повечето от тях ще умрат”, казва Хе-На Чунг, техник в лабораторията по биолога на Молекулярна съдова физиология на Immo Hansen в Ню Мексико. “Мислехме, че са били напълно разбити.”

Чун и нейните сътрудници наскоро тръгнаха да видят колко комари от вида Aedes aegypti биха могли да се поберат в 10-милилитрова тръба и как тези насекоми ще се впишат в нея. За да заредят своите лабораторно отглеждани насекоми в епруветките, те първо анестезират комарите за няколко минути върху лед, а след това използват пера, за да ги вкарат в съда. „Комарите са гъвкави и бавни в това състояние“, казва Чун. Тогава изследователите прибутват буталото и ги компресират на един кубичен сантиметър.

Защо тъпчат комарите като сардини? В крайна сметка, това се свежда до ограничаване на популациите на насекоми, които могат да пренасят болести. Тези комари могат да пренасят Зика и други вируси. На места като Лас Крус и Маями, където популациите от комари процъфтяват, една стратегия за намаляване броя на комарите, е да се въведат стерилни мъжки.

В миналото този метод за борба с насекомите е изгонил мухата цеце от Занзибар, мушичките на паразитните винтови червеи от много места в Централна Америка, Мексико и южните щати. Изследователите отнемат репродуктивния капацитет на комарите по много начини, като променят техния генетичен строеж, взривявайки ги с рентгеново лъчение или въвеждайки бактерии, както направиха окръг Маями-Дейд през януари.

Но справянето с репродуктивната способност е само първата стъпка – следващата част включва принуждаването на обработените мъжки комари да се чифтосат с женските. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Повечето комари не се се отдалечават на повече от 200 метра от мястото, където са се излюпили. Това означава, че комарите, предназначени да бъдат освободени от мисията за контрол на популацията им, трябва да бъдат готови да се включат в действие.

Докато изследователите все още се опитват да определят точно колко комари ще трябва да освободят, за да се отърват от съществуващите рояци. Общият консенсус засега е, че това е стотици хиляди, дори и за малка площ. Иммо Хансен ръководи екип от лаборатории, работещи в изследователско пространство от 250 х 250 ярда; те освобождават около 5 000 мъжки комара на седмица, с малки вариации в зависимост от сезона и други фактори, които засягат общата популация на комарите.

Ясно е, че изследователите се нуждаят от надежден начин за преместване на огромни количества комари. В нов доклад в “Journal of Insect Science” водещият автор Чунг, съавторът Хансън, и техните сътрудници описват какво се е случило, когато извадили насекомите си от лабораторията и ги качили в куриерски самолет.

Екипът изпратил тръби с пресовани от комари, от Лас Крус до Калифорния в самолетна самолет на  FedEx. Тръбите били пакетирани в стиропор и охладени. В пункта за получаването им, екип от Калифорнийския университет, проверили упоените комари под микроскоп, за да видят как са се справили.

Оказало се, че плътно опакованите 240 комара, пресовани в един кубичен сантиметър, били оцелели при пътуването, с изключение на няколко люспици и крила. „Хипотезата на изследователите е, казва Хансен, че вибрациите “биха ги разтърсили до смърт, ако не бяха добре опаковани”. Засега методът дава добри резултати.