Пеперудено ми е

Пеперудено ми е

31/10/2018 Off By djani

Пеперудата е обект на различни изследвания, главен герой в  митове и красив символ. Тя е асоциация с безгрижието на лятото. Митове и легенди за пеперудите има в историята на много народи. В митологията те са символ на живот, любов и щастие. Китайската пеперуда символизира безсмъртието. В Япония я свързват с духовете на мъртвите. А сега предлагам да се поровим малко във фактите.

Пеперудите са деликатни, очарователни и колоритни. Известно е, че  живеят 1-2 месеца, а други оцеляват до 1 година. Мъжките и женските имат различна миризма. Мъжките миришат хубаво. Женските излъчват неприятна миризма, но тя ги предпазва, да не послужат за храна на птиците. Деликатните същества, излизат от яйцата като гъсеници, живеят там известно време в пашкул. И, когато дойде времето да се разкъса пашкула, излизат навън и си получават свободата. Въпреки, че пеперудата излиза от разкъсания пашкул и има крила, тя не може да лети веднага. Съдовата структура в крилата е пълна с кръв и тя трябва да бъде укрепена поне няколко часа. Повечето от тези пеперуди, чийто живот обхваща няколко сезона, мигрират към по-топлите райони. За разлика от птиците, миграцията на всички пеперуди е еднопосочна. Тези видове пеперуди имат сила да летят стотици километри. Пеперудите са признати като крехки същества от човечеството. Изненадваща е информацията, че всъщност те смучат кръв като комарите, но не на хората. Пъстрите криле на пеперудите, които ни харесват толкова много, не са за естетичен вид, а за камуфлаж. С други думи, цветовете и шарките на крилете на пеперудите им позволяват да бъдат прикрити в околната среда, в която живеят, като по този начин ги предпазват от враговете, и разбира се, от ловците. Интересно също е , че пеперудите  усещат вкуса с крачетата си, т.е. при хората функцията на езика, при тях се изпълнява от краката. Като летят от цвят на цвят, те осигуряват опрашването на цветята и транспортирането на семената.

Пеперудите пият сълзи, за да задоволят нуждите си от натрий и други минерали, които са необходими за метаболизма им и за производството на яйца.  По този начин те осигуряват опрашването. Езикът на пеперудите е дълъг. Това ги улеснява да се хранят с екстракти от течен цвят. Техните хоботи могат да бъдат три пъти по-големи от размерите си. Обонятелните органи  на пеперудите са две дълги антени на главите им. Те могат да се надушват помежду си повече от километър.

Слава Богу, че не съм пеперуда. То аз сега едва понасям миризмите на хората, какво ли щеше да е, да ги усещам от стотици метри. Не искам да знам.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани