Пещерата на Кристалите

Пещерата на Кристалите

26/01/2019 Off By djani

Пещерата на кристалите (Los Cristales de Cueva) е кухина в масив от варовик. Разполага с три зали, които се различават по структура и външен вид. Намира се на 300 м. дълбочина под мексиканския град Нике, Чихуахуа. Уникалността на пещерата е свързана с наличието на гигантски кристали селенит с дължина до 11 м. и тегло до 55 тона в нея.

Според учените, образуването на кристали от селенит в комплекса на мина “Найка” е започнало преди много години поради разрушаването на земната кора. Магма започнала да се влива в пещерата , затопляйки подземните води, наситени с минерали. В резултат на това, кухината на пещерата се напълнила с течност, твърде богата на гипс. В това състояние тя прекарва повече от 500 000 години. През това време температурата на водата не пада под 50 градуса, което е причина за образуването на огромните кристали.

Naica, Chihuahua, Mexico.

Първата зала на пещерата от кристали е открита през 1910 г. от миньорите “Найк” по време на минното дело в местна мина. Тя е наречена

“Пещерата на мечовете” и се намира на дълбочина около 120 м. Кристалите тук обикновено са прозрачни и не превишават един метър височина. Смята се, че в “Пещерата на мечовете” температурата е спаднала много по-рано, отколкото в другите две.

През 2000 г. двама братя –  Хуан и Педро Санчес отворили втора зала, наречена “Пещерата на кристалите”. Двама миньори случайно се натъкнали на стая с кристали, след което накарали инженер от Industrias Penoles да промени маршрута за изграждане на тунела.

Трябва да се отбележи, че тази част на пещерата има формата на подкова, а стените и сводовете ѝ са изцяло покрити със слоеве от масивни кристали, пресичащи пространството в различни посоки. Тук са концентрирани и значителни находища на сребро, олово и цинк. Водата се изпомпва постоянно от пещерата, така че инсталираното оборудване да не е наводнено.

След 9 години изследователите открили третата зала, “Ледения дворец”. Тук кристалите са малко по-тънки и по-малки, отколкото в “Пещерата на кристалите” и “Пещерата на мечовете”. Образуванията имат формата на нишковидни растения. Тази зала се намира на дълбочина 150 м., а водата тук не тече.

За съжаление на туристите, пещерата на кристалите е забранена за посещения. Тук могат да влизат само специално обучени хора, които имат официален сертификат и необходимото оборудване. Факт е, че в пещерата температурата не пада под 58 градуса по Целзий, а влажността на въздуха варира между 90-99 %. Такива условия са смъртоносни за хората. Твърди се, че дори със специалното оборудване и костюми, специалистите могат да стоят максимално 20 минути.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани