Пластмасови отпадъци вместо училищна такса

Пластмасови отпадъци вместо училищна такса

04/06/2019 Off By nina

Не е необичайно децата да пристигат в училище с чанти. Обикновено може да очаквате да бъдат пълни с книги. Но в едно училище в Индия учениците се появяват с торби с боклук.

Страната има проблем с пластмасовите отпадъци, като всеки ден произвежда 26 000 тона. А в Памохи, в североизточната част на Асам, хората ги събират, за да ги изгорят и да се стоплят в суровите зими в Хималайските подножия.

Но преди три години, когато Пармита Сарма и Мазин Мухтар пристигнаха в района и създадоха училище „Фондация Акшар“, те измислиха новаторска идея: да помолят родителите да платят училищните такси за децата си с пластмасови отпадъци.

Мухтар се отказа от кариера като аероинженер, за да работи със семейства в неравностойно положение в САЩ, преди да се върне в Индия, където се срещна със Сарма, завършил социална работа.

Заедно те развиха идеята си, като поискаха всяко дете да внесе поне по 25 артикула всяка седмица. Въпреки че фондацията е благотворителна организация, подкрепена от дарения, тя твърди, че „таксите за пластмасови отпадъци“ насърчават чувството за принадлежност към общността.

Училището вече има над 100 ученика. То не само помага за подобряване на местната среда, но и започва да трансформира живота на местните семейства чрез справяне с детския труд.

Вместо да напускат училище в ранна възраст, за да работят в местните кариери за 2,5 долара на ден, на по-големите ученици се заплаща да обучават по-малките деца в училището. Докато напредват академично, тяхната заплата се увеличава.

По този начин семействата могат да си позволят да държат децата си в училище за по-дълго време. Учениците не само се научават да управляват пари, но и получават практически урок за финансовите ползи от получаването на образование.

Вдъхновена от Най Талима на Махатма Ганди, или от основно образование, философия, учебната програма на Акшар смесва практическото обучение с конвенционалните академични предмети. Целта е да се подкрепят тийнейджъри чрез училището да продължат в колеж или с чиракуване.

Практическото обучение включва обучение как да се инсталират и управляват слънчеви панели и да се подпомогне работата в училищния бизнес по озеленяване – необходимо за подобряване на местните обществени пространства. Училището също си партнира с благотворителна организация за образователни технологии, за да осигури на учениците таблети и интерактивни учебни материали, за да повиши тяхната компютърна грамотност.

 Извън класните стаи учениците управляват и приют за животни, като спасяват и лекуват ранени или изоставени кучета, преди да им намерят постоянен дом. А училищният център за рециклиране произвежда еко-тухли, които могат да се използват за прости строителни проекти.

Основателите вече са предприели своя подход и  столицата Делхи, като се стараят да превърнат мястото в училище само за шест месеца. Тяхната реформа в плащането на таксите в училищата Akshar е на път да бъде възприето в още пет училища през следващата година, с една крайна цел: трансформиране на държавните училища в Индия.

Превод – Нина Жишева