Познаваме ли океана?

Познаваме ли океана?

16/10/2018 Off By martha

Като цяло сме се справили доста добре с проучването и изследването на нашата планета до сега. Но мястото, което остава най-мистериозно за нас също така покрива и 90% от повърхността.

Океанът.

Пропътували сме го хиляди пъти, ловуваме в него, дупчим го в търсене на нефт, но все още има огромно количество от живот в него, който още не е открит. В голяма част, нямаме никаква представа как точно изглежда дъното на океаните – около 95% от общата водна площ на планетата. Нямаме нужното оборудване, което да издържи на огромната тежест вода, че да надникнем да видим какво се крие най-отдолу. Друг голям въпрос е какво е под дъното на океанът? Реално отговорът е камък, но както не можем да знаем колко милиони водни организми могат да съществуват на дъното, така няма как да разберем за тези, които може би живеят под него. Чрез експерименти е доказано, че наистина има микроби, които живеят там където топлината е изключително висока. Докладват, че тези организми приличат на тези, които живеят из почвата на горите.

Вероятно си мислите, че знаем всичко за китовете, тъй като те са доста голяма част от океанският живот. Нещото, което все още не можем да разберем за тях е защо пеят. Как изобщо е възможно това при животно без гласни струни или устни? Не само това, но има един специфичен вид китове, които пеят 52 херцова песен. Не ни е ясно кой вид прави това или защо се цепи от колектива.

Странен факт е, че колкото по-дълбоко, толкова по-големи са водните същества. В дълбините особено около полюсите са намерени гигантски октоподи, раци, калмари и какво ли още не. Учените не знаят защо това се случва, но имат няколко хипотези. Една от тях е, че повишената температура може би причинява това – с по-голяма маса могат да са охладени за по-дълго. Друга хипотеза е, че може би размерите им позволяват да издържат на огромното налягане. Но като цяло няма убедително биологична причина защо изобщо съществуват.

Автор: Мартина С. Попова