Помпей – погребани живи

Помпей – погребани живи

03/05/2019 Off By djani

Вероятно всеки е чувал за известния древен римски град, загинал в пепел – за Помпей. За тези, които не са, днес ще поговорим малко повече за него. Започваме.

Град Помпей е бил търговски център на римска Италия с около почти 20 хиляди души. Внезапното настъпване на изригването на Везувий за по-малко от един ден, превърнало  някога развития и оживен град в мъртва пустиня.

Градът е основан около VII век пр. Хр. Предполага се, че е бил нещо като популярен курорт за богати римляни, които почиват там на празници.

Вероятно един от най-известните римски императори, Нерон  е притежавал вила в Помпей, а втората му съпруга, Поппай Сабина, била родом от този град.

Планината Везувий, активен стратовулкан, разположен на 9 км. източно от модерния Неапол, е само на няколко километра от Помпей, но местните жители дори не са предполагали, че живеят до огнедишаща планина.

Изригването на Везувий започнало сутринта на 24 август 79 г. пр. Хр. – само един ден след Вулканалия – римски празник в чест на бог Вулкан. Продължило около 24 часа, но пепелният слой, лавата и парчетата пемза продължавали  да покриват града още два дни след като го погребал на дълбочина 6 м. и разрушил  не само Помпей, но и няколко близки градове и села.  Преди трагедията през 79 г. Пр. Хр., древният Рим дори не е имал думата „вулкан“, тя е измислена по-късно. Съществува подробно описание на бедствието, за което свидетелства Плиний, млад, древен римски политик и поет, който наблюдавал изригването на Везувий от значителна дистанция. Писмата му, основани на разкази на очевидци за изригването, са открити едва през 16-ти в.


Повече от 1500 години град Помпей е останал погребан под земята, докато през 1599 г. по време на строителството на подземния канал от река Сарно била открита част от древната градска стена.  Архитект Доменико Фонтана е намерил редица стенописи, статуи и други предмети с прекалено еротично и дори нецензурно съдържание, което той решава да възстанови. След още 150 години, през 1748 г. неговите разкопки отново били възобновени под ръководството на испанския военен инженер Роке Хоакин де Алкубиер. Този път на повърхността се появили не само добре запазени битови предмети, но и цели сгради.

По време на разкопките, гипсът е бил използван за запълване на празнините между пепелните слоеве, благодарение на които е било възможно да се реконструират жертвите на изригването. Общо били възстановени повече от хиляда тела, включително цели семейства, групи приятели и двойки, умрели в ръцете на един друг. Везувий, чиято възраст се оценява на 17 000 години, остава единственият действащ вулкан на европейския континент. Учените предполагат, че е изригвал около 100 пъти. Топлинната енергия, освободена от Везувий по време на изригването, е била 100 хиляди пъти по-голяма от енергията от бомба, хвърлена върху Хирошима!

Заемайки обща площ от над 65 хектара, град Помпей понастоящем е най-големият археологически парк в света и архитектурен паметник, както и една от най-популярните туристически дестинации в продължение на повече от 250 години. Погребаният жив град е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Всяка година се посещава от 2,5 милиона туристи.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани